Naleśniki amerykańskie jawią się jako danie interkontynentalne. Faktycznie jada się je na całym świecie. Powodem ich oblubienia jest puszystość tych pancakes-ów i świeże, sezonowe owoce. Całość polewa się zwykle syropem klonowym. Wiem, że jest jest on dość drogi, jeżeli jednak użyjecie go zamiast np. miodu lub soku owocowego zobaczycie, jak wspaniale podkręca to danie. I zrozumiecie, że czasem bywa po prostu niezastąpiony. Same naleśniki amerykańskie (pancakes) są puszyste dzięki dodaniu ubitej piany z białek jajek. To pyszne danie „na słodko”, które winno znaleźć się na każdym stole w środku lata.


NALEŚNIKI AMERYKAŃSKIE Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów mąki pszennej;
  • garść borówek;
  • syrop klonowy;
  • 200 ml mleka;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody;
  • sól;

NALEŚNIKI AMERYKAŃSKIE Z BORÓWKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

składniki do przygotowania naleśników amerykańskich z borówkami

2. Do blendera wsyp 300 gramów mąki pszennej, dolej 200 ml mleka, szklankę gazowanej wody mineralnej, dodaj 2 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody i szczyptę soli. Całość wymieszaj. Jeżeli ciasto jest za gęste dodaj jeszcze odrobinę mleka.

przygotowanie ciasta na naleśniki

3. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek dwóch jaj, po czym dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj całość.

naleśniki amerykańskie in progress

4. Na rozgrzaną patelnię wrzuć trochę masła i wlej ciasto formując nieduże naleśniki. Ich wielkość zależy oczywiście od Ciebie, ale takie niezbyt duże znacznie lepiej będą się smażyły, a i obracać na drugą stronę będzie je łatwiej.

smażenie naleśników amerykańskich pancakes

5. Na wierzchu naleśników od razu rozłóż umyte wcześniej i osuszone borówki (jagody). Borówki powinny delikatnie wgłębić się w ciasto. Jeśli same tego nie zrobią delikatnie im w tym pomóż.

naleśniki amerykańskie z borówkami smażą się na patelni

6. Smaż naleśniki z obu stron po kilka minut, aż pięknie się zrumienią i staną chrupkie z zewnątrz. W czasie smażenia naleśników warto 2-3 razy dodać na patelnię jeszcze po odrobinie masła, aby wzmocnić smak pancakesów.

smażenie naleśników


NALEŚNIKI AMERYKAŃSKIE Z BORÓWKAMI

Wyłóż na talerz, dodaj borówki i maliny, ozdób świeżymi listkami mięty oraz polej dość obficie syropem klonowym. Po prostu pycha!

NALEŚNIKI AMERYKAŃSKIE z borówkami

Wypróbuj również NALEŚNIKI żytnie po MEKSYKAŃSKU – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *