Karp wigilijny być musi. Ja wiem, że czasy się zmieniają i karp powoli odchodzi w zapomnienie, ale dla mnie jedna rzecz niezmienna będzie po ostatni mój dzień. Karp wigilijny być musi. Ktoś tę piękną tradycję podtrzymywać przecież powinien. Posądzany o śmierdzenie mułem, o bliskie kontakty z PRL-em i kojarzący się z biedą karp po dziś dzień boryka się ze złą sławą. Nie poddaje się, walczy, ale walka to nierówna, bo obok niego na półkach sklepowych rozlokowała się całkiem spora konkurencja.

KARP WIGILIJNY DEMONEM JAKOŚCI

Jeżeli chcesz mieć na wigilijnym stole świeżego, pysznego karpia musisz pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze kupuj rybę zawsze w całości, najlepiej jeszcze żywą (wybierz żywą rybę i każ sobie ją zabić). Po drugie kupuj rybę pochodzącą z certyfikowanych hodowli, np. Pan Karp. Taki certyfikat to gwarancja stosowania przez hodowcę wysokich wymagań karmienia i hodowli ryb, a także odpowiedniego ich zabijania. Karp wyhodowany w takich warunkach to karp szczęśliwy 😉 Chyba zatem warto dać mu szansę, prawda?

karp wigilijny
Samodzielne sprawienie ryby jest gwarancją najwyższej jakości mięsa. Pod warunkiem, że ryba jest świeża.

NA WIGILIĘ TYLKO KARP

Chcę Wam pokazać i przekonać, że karp może smakować wybornie. Jeżeli zastosujecie się do moich wskazówek gwarantuję Wam, że jest wielka szansa, że polubicie karpia smażonego. Kolejny rok apeluję, aby dać mu szansę, kupić świeżą rybę, sprawić i odpowiednio usmażyć. Zastanówcie się, bo być może będzie to Wasza pierwsza Wigilia z karpiem, jak się patrzy. No dobra, karpia mamy teraz trzeba go odpowiednio sprawic. Nie jest to zbyt kłopotliwe. Zresztą przekonajcie się sami.



KARP WIGILIJNY – JAK ODPOWIEDNIO SPRAWIĆ RYBĘ

1. Tak, wybór ryby ma naprawdę wielkie znaczenie, zwłaszcza w przypadku karpia. Zwykle karpia jada się ten jeden, jedyny raz w roku. Kup więc dobrą, świeżą rybę, najlepiej z certyfikowanych łowisk, hodowaną według właściwych zasad w dobrych warunkach. Polecam sprawdzone ryby w certyfikatem PAN KARP. Sprzedający karpie z tym certyfikatem nie tylko doradzą, ale również fachowo zajmą się rybami, aby te cierpiały jak najmniej (zabiją na miejscu, wypatroszą itd). Wybierz żywe karpie (silne, żwawo pływające, a nie te „dogorywające” brzuchem do góry) najlepiej takie o wadze około 2 kilogramów. Każ je zabić i wypatroszyć na miejscu.

karp wigilijny

2. Po przyniesieniu karpi do domu przystąp niezwłocznie do działania. Pierwszą czynnością jest przelanie ryb wrzącą wodą. Jest to konieczne, aby pozbyć się wszelkich nieczystości znajdujących się na zewnątrz ryby. Po przelaniu wrzątkiem zeskrob z wierzchu ryby, co tylko się da: szlam, łuski itp.

karp wigilijny

3. Rybę pokrój w dzwonka. Z każdego dzwonka wykrój dwa filety odkrawając je od kręgosłupa ryby po obu jego stronach.

karp wigilijny

4. Każdy z filetów połóż na desce do krojenia. Prowadząc prostopadle do filetów duży nóż pozbaw filety pozostałych kawałków kręgosłupa i ości.

karp wigilijny

5. Z każdego fileta odkrój tzw. „brzuszki”. Pamiętaj, że zabitej rybie należy się szacunek. Straciła życie, żebyśmy my mogli ją zjeść. Zatem nigdy nie wyrzucaj jej elementów, które można jeszcze  wykorzystać. Z odkrojonych elementów ugotuj np. <<WYWAR RYBNY>>.

karp wigilijny

6. Tak przygotowane dzwonka karpia bardzo dokładnie umyj, przełóż do naczynia, przykryj je i wstaw do lodówki na całą noc, aby karp skruszał. Tak przygotowaną rybę możesz również zamrozić. Już wiesz, że to będzie wyjątkowy KARP WIGILIJNY…

karp wigilijny

Jak prawidłowo usmażyć KARPIA dowiesz się <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *