Mus z dyni pieczonej albo inaczej puree z dyni smakuje po prostu genialnie. O ile sama dynia nie ma zbyt wyrazistego smaku to ta upieczona, doprawiona właściwie, smakuje wybornie. Pracy przy tym niewiele, jedynie czas oczekiwania może się dłużyć. Dynia wymaga bowiem blisko godzinnego pieczenia. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju dyni, jaki zastosujesz. Według mnie najlepsza do przyrządzenia musu jest dynia hokkaido. Nie zastanawiajcie się zatem tylko pędem po dynię i do dzieła. Będziecie zachwyceni.


MUS Z DYNI PIECZONEJ

SKŁADNIKI:

  • dynia hokkaido o wadze około 1 kilograma;
  • oliwa z oliwek extra vergine;
  • gałka muszkatołowa;
  • pieprz;
  • sól;

MUS Z DYNI PIECZONEJ PRZYGOTOWANIE:

1. Wejdź w dowolny sposób w posiadanie dyni hokkaido. Najprościej będzie po prostu zakupić ją w sklepie lub na targu. Nie będzie z tym problemów. Poznasz ją łatwo, jest mała i okrągła. Kolor ma intensywnie pomarańczowy. Jest piękna. A ta rozkrojona na zdjęciu na połowę dynia to dynia piżmowa, znakomita na zupę.

dynie na straganie

2. Dynię pokrój na ćwiartki. Wewnątrz dyni znajdziesz pestki oraz błonkę.

rozkrojona dynia

3. Małą łyżeczką dokładnie wypestkuj dynię i usuń wewnętrzną błonkę pod pestkami.

usuwanie pestek i błonki z wnętrza dyni

4. Oczyszczoną dynię przełóż do naczynia żaroodpornego i skrop ją oliwą extra vergine.

skrapianie oliwą przed pieczeniem

5. Najlepiej małym pędzelki rozprowadź oliwę po całym miąższu dyni. Następnie wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz dynię 45-60 minut, aż stanie się miękka.

Mus z dyni pieczonej

6. Upieczoną, miękką dynię wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilkanaście minut, aż nieco przestygnie.

Mus z dyni pieczonej

7. Wyskrob dużą łyżką miąższ dyni i przełóż go do miski malaksera.

Mus z dyni pieczonej

8. Dynię posól, popierz i dopraw sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej.

Mus z dyni pieczonej

9. Wlej do miski malaksera z dynią niecałą szklankę wody.

Mus z dyni pieczonej

10. Zmiksuj dynię na aksamitne puree. Jeżeli jest za gęste dolej jeszcze odrobinę wody. Nie przesadź jednak z wodą, bo Twój mus z dyni pieczonej straci smak.

Mus z dyni pieczonej


MUS Z DYNI PIECZONEJ

Podawaj np. z <<KLUSECZKAMI>> albo jako dodatek do pysznej <<ZUPY GRZYBOWEJ>>.

Mus z dyni pieczonej gnocchi czerwona kapusta duszona


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *