Modra kapusta lub też modra kapusta czyli inaczej duszona czerwona kapusta to ikona kuchni śląskiej. To obowiązkowy dodatek do niedzielnego obiadu w postaci rolady wołowej w ciemnym sosie pieczeniowym i kluskami śląskimi. Po prawdzie podobnie przygotowaną kapustę jada się także w innych rejonach Polski, np. w Wielkopolsce. Tam jednakże do takiej duszonej czerwonej kapusty zwykle dodaje się jeszcze jabłko. Jeszcze gdzie indziej w ogóle daje się jedynie jabłko, a pomija boczek. Wreszcie również na Śląsku niektóre gospodynie dodają jabłko do modrej kapusty. Ale czy to dziwne? Wszak kuchnia nie zna granic.


MODRA KAPUSTA

SKŁADNIKI:

  • główka czerwonej kapusty o wadze około 1,5 kilograma;
  • 200 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • 1 duża cebula;
  • ocet spirytusowy;
  • cukier;
  • sól, pieprz;

MODRA KAPUSTA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj kapustę czerwoną, boczek i cebulę. To najważniejsze składniki w tym daniu.

Modra kapusta składniki

2. Kapustę poszatkuj, włóż do dużego garnka, zalej do połowy wrzątkiem, lekko posól i gotuj do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.

gotowanie poszatkowanej czerwonej kapusty

3. Boczek pokrój w dość drobną kostkę. Pamiętaj, że podana przeze mnie ilość jest orientacyjna. Nie dawaj jednak boczku zbyt wiele, bo całe danie straci swój urok. Wszak drzewiej mięso było drogie i do kapusty dawało się jedynie na okrasę. W końcu ma to być jednak głównie kapusta…

drobno pokrojony surowy wędzony boczek

4. Posiekaj również w drobną kostkę cebulę.

drobno pokrojona cebula

5. Gdy kapusta jest już niemal ugotowana pora przystąpić do jej „wykańczania”. Pamiętaj, nie rozgotuj kapusty – rozgotowane warzywa nie nadają się do jedzenia. Warzywa zawsze powinny być lekko chrupkie lub „al dente”, czyli „na ząb”.

w dużym garnku gotuje się poszatkowana czerwona kapusta

6. Smaż boczek na patelni na niezbyt mocnym ogniu, aż się ładnie wytopi i lekko zarumieni.

na patelni smaży się pokrojony boczek

7. Odcedź kapustę pozostawiając odrobinę wody w garnku. Następnie wrzuć do garnka z kapustą cebulę. Uwaga: niektórzy wolą dodać cebulę przesmażoną razem z boczkiem. Twój wybór.

Modra kapusta

8. Przełóż do garnka z kapustą i cebulą przesmażony boczek. Dodaj 1-2 łyżeczki cukru, sporo pieprzu oraz nieco soli.

Modra kapusta

9. Kapustę trzeba również nieco zakwasić. W tym celu wlej do niej 1-2 łyżki octu spirytusowego.

Modra kapusta

10. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj; Zobacz, jak kapusta zmienia kolor pod wpływem dodanego octu.

Modra kapusta

11. Ostatecznie spróbuj kapustę i dopraw, czym trzeba – jeżeli trzeba.

Modra kapusta


MODRA KAPUSTA

To znakomity dodatek do dań mięsnych, szczególnie do rolady śląskiej z kluskami.

Modra kapusta

A może włoskie GNOCCHI do obiadu? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *