Modra kapusta lub też modra kapusta czyli inaczej duszona czerwona kapusta to ikona kuchni śląskiej. To obowiązkowy dodatek do niedzielnego obiadu w postaci rolady wołowej w ciemnym sosie pieczeniowym i kluskami śląskimi. Po prawdzie podobnie przygotowaną kapustę jada się także w innych rejonach Polski, np. w Wielkopolsce. Tam jednakże do takiej duszonej czerwonej kapusty zwykle dodaje się jeszcze jabłko. Jeszcze gdzie indziej w ogóle daje się jedynie jabłko, a pomija boczek. Wreszcie również na Śląsku niektóre gospodynie dodają jabłko do modrej kapusty. Ale czy to dziwne? Wszak kuchnia nie zna granic.


MODRA KAPUSTA SKŁADNIKI:

główka czerwonej kapusty o wadze około 1,5 kilograma;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

11. Ostatecznie spróbuj kapustę i dopraw, czym trzeba – jeżeli trzeba.

Modra kapusta


MODRA KAPUSTA

To znakomity dodatek do dań mięsnych, szczególnie do rolady śląskiej z kluskami.

Modra kapusta

A może włoskie GNOCCHI do obiadu? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *