Obejrzano: 429
4 0
Czas czytania:1 Minuty, 52 Sekundy

Modra kapusta czyli inaczej duszona czerwona kapusta to ikona kuchni śląskiej. To obowiązkowy dodatek do niedzielnego obiadu w postaci rolady wołowej z ciemnym sosem pieczeniowym i kluskami śląskimi. Po prawdzie podobnie przygotowaną kapustę jada się także w innych rejonach Polski, np. w Wielkopolsce. Tam jednakże do takiej duszonej czerwonej kapusty zwykle dodaje się jeszcze jabłko. Jeszcze gdzie indziej w ogóle daje się jedynie jabłko, a pomija boczek. Wreszcie również na Śląsku niektóre gospodynie dodają jabłko do modrej kapusty. Ale czy to dziwne? Wszak kuchnia nie zna granic.


MODRA KAPUSTA PRZEPIS

SKŁADNIKI

główka czerwonej kapusty o wadze około 1,5 kilograma
200 gramów surowego, wędzonego boczku[FMP]
1 duża cebula
ocet spirytusowy
cukier
sól, pieprz


MODRA KAPUSTA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj kapustę czerwoną, boczek i cebulę. To najważniejsze składniki w tym daniu.

Modra kapusta składniki

2. Kapustę poszatkuj, włóż do dużego garnka, zalej do połowy wrzątkiem, lekko posól i gotuj do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.

gotowanie poszatkowanej czerwonej kapusty

3. Boczek pokrój w dość drobną kostkę. Pamiętaj, że podana przeze mnie ilość jest orientacyjna. Nie dawaj jednak boczku zbyt wiele, bo modra kapusta straci swój urok. Wszak drzewiej mięso było drogie i do kapusty dawało się go jedynie na okrasę. W końcu ma to być jednak głównie kapusta. Posiekaj również w drobną kostkę cebulę.

drobno pokrojony surowy wędzony boczek

4. Gdy kapusta jest już niemal ugotowana pora przystąpić do jej „wykańczania”. Pamiętaj, nie rozgotuj kapusty, bo rozgotowane warzywa nie nadają się do jedzenia. Warzywa zawsze powinny być lekko chrupkie takie „na ząb”.

w dużym garnku gotuje się poszatkowana czerwona kapusta

5. Smaż boczek na patelni na niezbyt mocnym ogniu, aż się ładnie wytopi i lekko zarumieni.

na patelni smaży się pokrojony boczek

6. Odcedź kapustę pozostawiając odrobinę wody w garnku. Następnie wrzuć do garnka z kapustą cebulę. Uwaga: niektórzy wolą dodać cebulę przesmażoną razem z boczkiem. Twój wybór.

Modra kapusta

7. Przełóż do garnka z kapustą i cebulą przesmażony boczek. Dodaj 1-2 łyżeczki cukru, sporo pieprzu oraz nieco soli.

Modra kapusta

8. Kapustę trzeba również nieco zakwasić. W tym celu wlej do niej 1-2 łyżki octu spirytusowego.

Modra kapusta

9. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Zobacz, jak modra kapusta zmienia kolor pod wpływem dodanego octu.

Modra kapusta[/FMP]

10. Ostatecznie spróbuj kapustę i dopraw, czym potrzeba, jeżeli trzeba.

Modra kapusta


MODRA KAPUSTA SPOSÓB PODANIA

To znakomity dodatek do dań mięsnych, szczególnie do rolady śląskiej z kluskami i gęsi pieczonej.

Modra kapusta


Wypróbuj <<przepis na włoskie gnocchi>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.