Młoda kapusta zasmażana, taka wczesnym latem kupiona to kolejna z ikon polskiej kuchni. Najlepsza kapusta do zasmażania to oczywiście kapusta wciąż młoda, choć już dojrzała. Ta wczesnowiosenna lubi bywać gorzkawa, więc lepiej wstrzymać się do lipca. Wtedy biała kapusta jest bardzo, bardzo smaczna, krucha i świetnie nadaje się do jedzenia nawet na surowo, ale również właśnie jako zasmażana, stanowiąca dodatek do wielu dań. Mój przepis nie jest specjalnie odkrywczy, ale mogę Wam zagwarantować, że przygotowana według mojego przepisu wczesna kapusta zasmażana podbije Wasze serca. A Waszych gości wprawi w zakłopotanie związane z koniecznością proszenia o kolejne dokładki.


MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

SKŁADNIKI:

  • młoda, biała kapusta o wadze około 2 kilogramów;
  • kwaśna wiejska śmietana 18%;
  • duży pęczek koperku;
  • 1-2 cebule;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • masło;
  • sól, pieprz;

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Młoda kapusta zasmażana składniki

2. Z kapusty usuń wierzchnie, twarde liście, przetnij ją na połowę, a następnie na ćwiartki. Z każdej ćwiartki usuń fragmenty głąba i siekaj kapustę na drobne paski.

siekanie białej kapusty

3. Posiekaną kapustę włóż do dużego garnka. Zalej ją gorącą wodą tak, aby woda sięgała do ¾ wysokości kapusty w garnku. Garnek przykryj pokrywką i gotuj kapustę na wolnym ogniu około 10 minut (do miękkości).

gotowanie posiekanej białej kapusty w dużym garnku

4. Podczas, gdy kapusta się gotuje pokrój w drobną kostkę cebulę, a koperek drobno posiekaj.

posiekany koperek i drobno pokrojona cebula

5. Gdy kapusta jest miękka odcedź ją pozostawiając w garnku z kapustą około pół litra wody z jej gotowania. Zachowaj ponadto szklankę wody z gotowania kapusty „luzem”. Odcedzoną kapustę odstaw na bok.

Młoda kapusta zasmażana

6. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i masła, a następnie wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie wsyp 1-2 kopiate łyżki mąki.

przygotowywanie zasmażki

7. Dokładnie rozmieszaj mąkę z cebulą, a następnie podsmaż na jasnozłoty kolor (tzw. jasna zasmażka). Wlej szklankę wody z gotowania kapusty i dokładnie, energicznie wymieszaj całość.

przygotowywanie zasmażki

8. Gdy zasmażka będzie gładka podsmaż ją jeszcze kilkadziesiąt sekund, aż zgęstnieje, a następnie przelej do ugotowanej kapusty.

młoda kapusta zasmażana

9. Wymieszaj kapustę z zasmażką, a następnie wsyp do niej posiekany koperek. Dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj.

młoda kapusta zasmażana

10. Na koniec dodaj do kapusty dużą, kopiatą łyżkę kwaśnej śmietany i wymieszaj wszystko.

młoda kapusta zasmażana

11. Moja młoda kapusta zasmażana musi mieć dość sporo sosu, powstałego z połączenia wody z gotowania kapusty z zasmażką i śmietaną, musi wręcz „ociekać” smakowitym sosem. Taka kapusta jest najlepsza.

młoda kapusta zasmażana


MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

To znakomity dodatek do obiadu. Ale jedzona solo smakuje wcale nie gorzej.

młoda kapusta zasmażana

Tradycyjna KAPUSTA ZASMAŻANA przepis <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “MŁODA KAPUSTA zasmażana”

  1. dzięki, oczywiście wypróbuję, ale nie ukrywam, że taki sposób przygotowania kapusty widzę raczej dla tej dojrzałej. z młodą to nie wiem, czy jest sens aż tak eksperymentować 😉 pozdrawiam 🙂

  2. Witaj !
    Robię własnie kapustę młoda zasmażaną ,ale wg przepisu mojej babci. Zaczynam od zeszklenia cebuli na maśle , potem dodaje poszatkowaną kapustę , oczywiście mieszam i solę ( dodaje czasem wegety) i dodaje 2-3 łyżki cukru. ( cukier jest ważny i musisz sam go wyczuć , ale potem leci ocet więc jest go sporo w zależności od wielkości kapusty ) Podlewam do 3/4 wodą i duszę najpierw przykrytą a potem jak już zmięknie odkrywam ,żeby odparować nadmiar płynu. ( Nie cedzę ). Próbuję czy dosolić czy jest ok. Następnie dodaję pieprzu i octu oczywiście na ” oko ” czyli ok 2 łyżki(ja dodaje ocet ryżowy ,bo właściwości te same a mój żołądek nie trawi spirytusowego ). Oczywiście teraz leci spora wiązka kopru i ” bączków ” od młodej cebulki. Mieszam . Przygotowuję lekką zasmażkę na masełku i dodaję . Gotowe. Spróbuj ten przepis. Wiem ,że wypracujesz proporcje bo jesteś w tym dobry. Smak ma być winno słodki ale jest pyszne.
    Pozdrawiam
    Jola z Krakowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *