Mizeria ze śmietaną z koperkiem to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Ale zresztą czy tylko mój? Mizeria ma głębokie tradycje w polskiej kuchni i jadana jest chętnie do wielu dań. Z lekkim zaskoczeniem dowiaduję się od Was, że w wielu rejonach kraju jadana jest raczej mizeria na kwaśno, a nie z kwaśną śmietaną. Dla tych to osób zamieszczam przepis na swoją ulubioną mizerię, właśnie ze śmietaną. Oprócz ogórków zawiera również sporo pysznego sosu śmietanowego, który można na końcu wypić z namaszczeniem. I to zawsze na ten moment podczas obiadu z mizerią czekam z niecierpliwością.


MIZERIA ZE ŚMIETANĄ

SKŁADNIKI:

  • kilka świeżych ogórków;
  • 200 gramów gęstej, kwaśnej śmietany;
  • pęczek koperku;
  • sól, pieprz;

MIZERIA ZE ŚMIETANĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. W sezonie letnim koniecznie użyj ogórków gruntowych, ponieważ smakują lepiej od tych szklarniowych. Wysoka jakość śmietany to gwarancja udanej mizerii.

ogórki gruntowe

2. Ogórki obierz ze skóry. To warunek, aby Twoja mizeria ze śmietaną smakowała wybornie. Szczególnie dotyczy to ogórków gruntowych, które mają twardą skórkę.

obieranie ogórków ze skórek

3. Każdy z ogórków pokrój na cienkie plasterki o grubości 1-2 milimetrów. Taka grubość gwarantuje delikatność mizerii, a jednocześnie ogórki nie rozpadną się na papkę podczas ich mieszania.

ogórki pokrojone w plasterki

4. Pokrojone ogórki posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Szczególnie nie żałuj tego drugiego.

mizeria ze śmietaną

5. Dodaj do ogórków pół pęczka posiekanego koperku. Na początku lepiej z koperkiem być oszczędnym, ponieważ gdy trafi się bardzo intensywny koperek jego nadmiar może zwyczajnie zepsuć mizerię.

pokrojone w plasterki ogórki w misce razem z posiekanym koperkiem

6. Dodaj do ogórków gęstą, kwaśną śmietanę. Nie żałuj jej, musi jej być sporo. Nie bój, się mizeria nie będzie „ciężka”. Podążaj za moim przepisem a przekonasz się, że będzie OK.

mizeria ze śmietaną

7. Dobrze wymieszaj całość. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze sól, pieprz i koperek. Optycznie śmietany jest za dużo, ale znam sposób, aby Twoja mizeria smakowała wybornie, a nie samą śmietaną.

mizeria ze śmietaną

8. Oto tajemna czynność, która uczyni Twoją mizerię fantastyczną. Wiesz, taką gdzie po zjedzeniu całości na koniec pozostaje rewelacyjny sos, czyli woda z ogórków wymieszana ze śmietaną. Po prostu ugnieć porządnie kilka razy ogórki tak, aby wypuściły dość sporo wody. Zrób to zdecydowanie, ale z wyczuciem żeby nie zrobić z ogórków papki. Większość ogórków nadal musi zachować swój kształt.

mizeria ze śmietaną

9. Zobacz, ile wspaniałego sosu śmietanowego znalazło się w misce. Będzie co chłeptać na koniec.

mizeria ze śmietaną

10. Mizeria ze śmietaną jest gotowa, ale przed jej konsumpcją musi spędzić w lodówce 30 minut, aby się schłodziła i przegryzła.

mizeria ze śmietaną


MIZERIA ZE ŚMIETANĄ Z KOPERKIEM

Podawaj jako dodatek do obiadu. Idealnie komponuje się letnim obiadem warzywnym, ale i z nieśmiertelnym schabowym, czy <<SZNYCLAMI MIELONYMI>>.

polski obiad na lato z mizerią


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *