Mizeria po węgiersku ze świeżych ogórków jest bardzo lubianym dodatkiem do obiadu nie tylko w kuchni polskiej, ale również np. w kuchni węgierskiej. Podczas, gdy u nas mizerię serwuje się albo ze śmietaną na słono, albo na słodko z cukrem Węgrzy preferują mizerię na kwaśno. Inna sprawa, czy tak przygotowane ogórki wciąż nazwać można mizerią i czy sami Węgrzy utożsamiają się z taką nazwą. Po dziś dzień nie udało mi się ustalić, czy pojawiające się w „polskich” książkach kucharskich prezentujących kuchnię naszych bratanków słowo „mizeria” to faktyczne określenie tego obiadowego dodatku na Węgrzech, czy też może po prostu fantazja tłumacza. Na szczęście nie ma to żadnego znaczenia. Bo bez względu na nazwę jest pysznie.


MIZERIA PO WĘGIERSKU

SKŁADNIKI:

  • 2-3 duże świeże ogórki;
  • ocet spirytusowy;
  • cukier;
  • sól;

MIZERIA PO WĘGIERSKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

mizeria po węgiersku składniki

2. Ogórki obierz ze skórek (jeżeli wolisz skórki pozostaw, ale wtedy ogórki bardzo dokładnie umyj) i pokrój na cienkie plasterki.

pokrojony w plasterki ogórek

3. Pokrojone ogórki przełóż do miski i wsyp do nich 1 kopiatą łyżkę soli. Zwykłej soli.

dodawanie do pokrojonych plasterki ogórków

4. Wymieszaj ogórki, aby sól pokryła wszystkie plasterki i odstaw miskę na bok na około 30 minut. W tym czasie sól wyciągnie z ogórków wodę, która jest nam w mizerii niepotrzebna.

mizeria po węgiersku

5. Do nowej miski wlej około 300 ml zimnej wody.

mizeria po węgiersku

6. Do wody wsyp 3 łyżki cukru (za ten trzcinowy Węgrzy by mnie chyba przeklęli).

przygotowanie zalewy do ogórków

7. Do wody wlej również około 3 łyżek octu spirytusowego.

dodawanie octu spirytusowego do zalewy do ogórków

8. Dokładnie wymieszaj zalewę, aby cukier całkowicie się w niej rozpuścił. Spróbuj i jeżeli potrzeba dodaj jeszcze cukru lub octu. Smak powinien być wyważony, ale jeden woli bardziej kwaśne, inny mniej, więc dopasuj smak zalewy do swoich upodobań.

zalewa do ogórków

9. Sól zadziałała – ogórki puściły wodę. Trzeba będzie się jej pozbyć.

Mizeria po węgiersku

10. Ogórki delikatnie odciskaj garściami z nadmiaru wody i przekładaj do zalewy octowej.

Mizeria po węgiersku

11. Odstaw mizerię w zalewie na godzinę albo jeszcze lepiej na dłużej, aby ogórki nabrały właściwego smaku.

Mizeria po węgiersku


MIZERIA NA WĘGIERSKI SPOSÓB ZROBIONA

Naprawdę smakuje świetnie. Nie da się ukryć, że najlepiej z daniami kuchni węgierskiej, np. perkelt lub paprykarz.

Mizeria po węgiersku

Jak zrobić pyszny PERKELT węgierski dowiesz się <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *