Mini placki ziemniaczane w wersji imprezowej

Mini placki ziemniaczane, czyli klasyczne placki, ale takie w wersji "na jeden kęs" podawane z różnymi dodatkami celem degustacji.

Mini placki ziemniaczane podobnie, jak te w wersji maxi są w Polsce uwielbiane. To jedno z tych dań, które znamy z dzieciństwa i z którym nie wyobrażamy sobie eksperymentować. Tak, jak smakowało, tak ma pozostać i amen. Tak było i u mnie z plackami ziemniaczanymi. Ostatnio postanowiłem jednak nieco odświeżyć sposób ich podawania i powiem, że wyszło ciekawie. Na tyle ciekawie, że część pomysłów wykorzystam z pewnością jeszcze nie raz. Myślę, że takie placki z różnymi dodatkami śmiało mogą stanowić główne danie na domówkach jako wersja degustacyjna.

Składniki

1 kilogram mączystych ziemniaków;
4 duże cebule;
kopiata łyżkę mąki pszennej
wiejskie jajko;
łyżeczka soli;
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu;
500 ml oleju rzepakowego do smażenia;

Przepis na mini placki ziemniaczane

Obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki około 1 kilograma mączystych ziemniaków. Obierz 4 duże cebule, u mnie placki ziemniaczane muszą zawierać naprawdę sporo cebuli. Ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa i odcedź z nadmiaru wody. Następnie przepuść masę ziemniaczaną jeszcze raz przez maszynkę dodając cebule.

Ponownie odciśnij masę ziemniaczano cebulową z nadmiaru wody (ziemniaki możesz oczywiście zmielić w malakserze, ale dla mnie są wtedy zbyt gumowe, nie lubię takich). Dodaj 1 kopiatą łyżkę mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczkę soli i tyle samo pieprzu. Wymieszaj.

Formuj małe placki i smaż je na oleju np. słonecznikowym na średnim ogniu. Tak, aby w środku były usmażone, a z wierzchu chrupiące. Usmażone placki konieczne odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Mini placki ziemniaczane sposób podania

Do tak przygotowanych placków proponuję dzisiaj trzy smaki. PIERWSZY: jogurt naturalny, łosoś wędzony, szwedzki sos musztardowo koperkowy, świeży koperek, sok z cytryny. DRUGI: kwaśna śmietana, czerwona cebula, śledź, jabłko, natka pietruszki. TRZECI: serek grani wiejski, dżem wiśniowy z całymi owocami.


Koniecznie wypróbuj przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *