Medaliony z łososia przygotujesz szybko, a cieszyć będą podniebienia każdego, kto  lubi tajskie smaki. O ich charakterze i smaku decyduje bowiem w głównej mierze czerwona pasta curry, świeża kolendra oraz sok z limonki. Do ich przygotowania użyłem tzw. brzuszków łososia, a więc de facto jego resztek. Często są one traktowane po macoszemu, a przecież to właśnie „brzuszki” zawierają najwięcej rybiego tłuszczu. Dzięki ich użyciu moje medaliony z łososia są bardzo zdrowe i bardzo smaczne. Wszak tłuszcz dodaje smaku wszędzie, gdzie tylko się pojawi. Nie inaczej jest w moich medalionach.


MEDALIONY Z ŁOSOSIA

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów „brzuszków” z łososia;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • czerwona pasta curry;
  • suszone liście limonki kaffir;
  • 1-2 limonki;
  • sos sojowy;
  • sos rybny;

MEDALIONY Z ŁOSOSIA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Oczywiście zamiast brzuszków łososia możesz użyć całkiem innych jego elementów. Jak fajnie podzielić całego łososia, by potem cieszyć się jego smakiem dowiesz się <<TUTAJ>>.

medaliony z łososia składniki

2. Mięso łososia możesz zmielić w maszynce, ale równie dobrze możesz posiekać ostrym nożem. Tak właśnie proponuję zrobić w tym przypadku. Przygotowana w ten sposób ryba będzie lepiej smakować. Posiekaj listki kolendry i dodaj do miski z rybą.

drobno posiekane mięso z łososia

3. Zmiażdż w dłoni garstkę suszonych liści limonki kaffr i wrzuć do ryby. Nada ona przyjemnego cytrynowego smaku łososiowi.

suszone liście limonki kaffir

4. Na małą patelnię wlej 2 łyżki sosu sojowego i dodaj 1 łyżeczkę pasty curry. Możesz więcej oczywiście ale pamiętaj, że ta pasta jest naprawdę ostra i bardzo słona. Uważaj, by nie przesadzić. Podgrzewaj składniki i rozmieszaj pastę w sosie sojowym.

podgrzewanie pasty curry z sosem sojowym

5. Gotową masę z pasty curry i sosu sojowego przestudź, a następnie dodaj do ryby.

medaliony z łososia

6. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

medaliony z łososia

7. Jeżeli chcesz może teraz usmażyć mały medalion, aby spróbować jego smaku i ewentualnie ostatecznie doprawić. Na koniec wciśnij sok z limonki do ryby i ponownie zamieszaj.

limonka

8. Moje medaliony z łososia nie mają w sobie nic, co by je wiązało. Celowo, by nie zmieniać smaku ryby. Musisz je smażyć delikatnie, aby się nie rozpadły. W tym celu nabieraj najlepiej łyżką stołową masę i kładź na patelni. Tam delikatnie uformuj medalion. Smaż po 1 minucie z każdej strony na niezbyt mocnym ogniu. Idealnym tłuszczem do smażenia będzie olej arachidowy.

smażenie medalionów z łososia


MEDALIONY Z ŁOSOSIA

Podaj od razu np. z gotowanym groszkiem cukrowym i dipem koperkowym z dodatkiem soku z limonki.

medaliony z łososia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *