medaliony wieprzowe

Moje medaliony wieprzowe to delikatne polędwiczki otulone pikantną wędliną i skrywające kawałek sera. Danie jest niezwykle proste, ale wyjątkowo smaczne. Oczywiście efekt końcowy zależeć będzie od Was. A właściwie od tego, jakich użyjecie składników, oczywiście poza polędwiczką wieprzową. Świetny efekt smakowy daje na przykład użycie sera feta i dobrej wędliny dojrzewającej. Mój zestaw bije jednak wszystkie inne na głowę. Skorzystajcie z mojego przepisu a ja gwarantuję Wam, że tak dobrych medalionów wieprzowych jeszcze nie jedliście.


MEDALIONY WIEPRZOWE

SKŁADNIKI

250 gramów polędwiczki wieprzowej
kilka plasterków salami spianato picante
kawałek sera halloumi


MEDALIONY WIEPRZOWE PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

medaliony wieprzowe z salami i serem składniki

2. Wycięte z polędwiczki wieprzowej kotleciki rozłóż na desce kuchennej. Uderzaj delikatnie każdy medalion otwartą dłonią do momentu, aż będzie miał około pół centymetra grubości.

rozbijanie kotletów otwartą dłonią

3. Z kawałka sera halloumi odkrój tyle plastrów, ile masz medalionów. Plastry sera powinny być nieco cieńsze, aniżeli grubość Twoich medalionów wieprzowych. Następnie każdy z plastrów halloumi nałóż na medaliony. Jeden plaster sera na jeden medalion.

plastry mięsa z plastrami sera

4. Spianata picante to rodzaj kalabryjskiego pikantnego salami. Zawiera chilli, dzięki czemu ma nie tylko ostry smak, ale także piękny czerwony kolor. To właśnie tego bardzo cienko krojonego salami użyłem w moim przepisie. To znakomita wędlina, która swoim smakiem powala. I jak się przekonacie i w tym daniu sprawdza się fenomenalnie. Nałóż zatem po plasterku tegoż salami na każdy z medalionów.

medaliony wieprzowe

5. Gdy wszystkie medaliony są już gotowe otwartą dłoni dociśnij delikatnie każdy z nich, aby składniki lepiej się połączyły.

medaliony wieprzowe

6. Rozgrzej patelnię, wlej na nią nieco oliwy i włóż na nią medaliony wieprzowe. Oczywiście wędlina i ser muszą być na górze, to chyba oczywiste.

medaliony wieprzowe

7. Przykryj patelnię pokrywką i smaż medaliony wieprzowe z wędliną i serem kilka minut na dość mocnym ogniu. Czas smażenia zależy oczywiście od grubości Twoich medalionów. Uważaj jednak, aby nie przesuszyć mięsa. To najczęstszy błąd podczas smażenia polędwiczek wieprzowych.

na patelni smaży się mięso pod przykryciem

8. Po wskazanym powyżej czasie zdejmij pokrywkę z patelni i sprawdź, czy ser roztopił się, a mięso lekko przyrumieniło od spodu. Jeśli tak, znaczy to że medaliony wieprzowe są gotowe. Zwróć uwagę, że podczas smażenia oliwa połączyła się z sokami wypływającymi z sera i salami dając fantastyczny smakowo aromatyczny sos. Petarda, uwierz.

medaliony wieprzowe


MEDALIONY WIEPRZOWE PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj od razu np. z fasolką szparagową. Pamiętaj, żeby fasolkę okrasić delikatnie powstałym podczas smażenia sosem.

medaliony wieprzowe


Wypróbuj LAZANIĘ z mięsem przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


okra w pomidorach Previous post OKRA w POMIDORACH z doradą podana
gęsina pieczona Next post GĘSINA na świętego MARCINA by tradycji dochować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *