Medaliony wieprzowe z salami i serem halloumi

Medaliony wieprzowe najlepiej jest przyrządzić z delikatnej polędwicy wieprzowej. Mięso należy pokroić w centymetrowej grubości plastry, a następnie obłożyć każdy z nich plastrami sera halloumi i pikantnego salami. Po krótkim smażeniu danie jest gotowe.

Medaliony wieprzowe najlepiej jest przyrządzić z delikatnej polędwicy wieprzowej. Mięso należy pokroić w centymetrowej grubości plastry, a następnie obłożyć każdy z nich plastrami sera halloumi i pikantnego salami. Po krótkim smażeniu danie jest gotowe. Moje medaliony wieprzowe to delikatne polędwiczki otulone pikantną wędliną i skrywające kawałek sera. Danie jest niezwykle proste, ale wyjątkowo smaczne. Oczywiście efekt końcowy zależeć będzie od Ciebie. A właściwie od tego, jakich użyjesz składników, oczywiście poza polędwiczką wieprzową. Świetny efekt smakowy daje na przykład użycie sera feta i dobrej wędliny dojrzewającej. Mój zestaw bije jednak wszystkie inne na głowę. Skorzystaj z mojego przepisu a ja gwarantuję, że tak dobrych medalionów wieprzowych jeszcze nie jadłaś/eś.

Składniki

250 gramów polędwiczki wieprzowej
kilka plasterków salami spianato picante
kawałek sera halloumi

Przepis na medaliony wieprzowe

Wycięte z polędwiczki wieprzowej kotleciki rozłóż na desce kuchennej. Uderzaj delikatnie każdy medalion otwartą dłonią do momentu, aż będzie miał około pół centymetra grubości.

Z kawałka sera halloumi odkrój tyle plastrów, ile masz medalionów. Plastry sera powinny być nieco cieńsze, aniżeli grubość Twoich medalionów wieprzowych. Następnie każdy z plastrów halloumi nałóż na medaliony. Jeden plaster sera na jeden medalion.

Spianata picante to rodzaj kalabryjskiego pikantnego salami. Zawiera chilli, dzięki czemu ma nie tylko ostry smak, ale także piękny czerwony kolor. To właśnie tego bardzo cienko krojonego salami użyłem w moim daniu. To znakomita wędlina, która swoim smakiem powala. I jak się przekonasz i w tym daniu sprawdza się fenomenalnie. Nałóż zatem po plasterku tegoż salami na każdy z medalionów.

Gdy wszystkie medaliony są już gotowe otwartą dłoni dociśnij delikatnie każdy z nich. To ważne, aby składniki lepiej się połączyły.

Rozgrzej patelnię, wlej na nią nieco oliwy i włóż na nią medaliony wieprzowe. Oczywiście wędlina i ser muszą być na górze. Przykryj patelnię pokrywką i smaż medaliony wieprzowe z wędliną i serem kilka minut na dość mocnym ogniu. Czas smażenia zależy oczywiście od grubości Twoich medalionów. Uważaj jednak, aby nie przesuszyć mięsa. To najczęstszy błąd podczas smażenia polędwiczek wieprzowych.

Medaliony wieprzowe propozycja podania

Po wskazanym powyżej czasie zdejmij pokrywkę z patelni i sprawdź, czy ser roztopił się, a mięso lekko przyrumieniło od spodu. Jeśli tak, znaczy to że medaliony wieprzowe są gotowe. Zwróć uwagę, że podczas smażenia oliwa połączyła się z sokami wypływającymi z sera i salami dając fantastyczny, aromatyczny sos. Petarda, uwierz. Podawaj od razu np. z fasolką szparagową. Pamiętaj, żeby fasolkę okrasić delikatnie powstałym podczas smażenia sosem.


Wypróbuj mój przepis na lazania z mięsem. W mojej lazanii nie znajdziesz beszamelu, za to dużo więcej smaku, aniżeli w tej klasycznej.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *