Maślany sznycel cielęcy na śmietance to coś niezwykle unikatowego i zaskakującego smakowo. Ten smażony kawałek mielonego mięsa cielęcego dzięki dodanej słodkiej śmietance jest niezwykle delikatny w swojej strukturze, jak i smaku. Gałka muszkatołowa, którą jest przyprawiony doskonale wzbogaca jego smak i nadaje mu królewskiego charakteru. Przygotujcie go raczej z chudego kawałka cielęciny i zróbcie dokładnie według mojego przepisu, aby czasem nie dodać za dużo bułki. Jej nadmiar może uczynić sznycla zbyt twardym. Szczegóły w przepisie poniżej.


SZNYCEL CIELĘCY NA ŚMIETANCE

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów cielęciny;
  • szklanka mleka;
  • 50 gramów słodkiej śmietanki;
  • 1 wiejskie jajko;
  • gałka muszkatołowa;
  • masło klarowane;
  • sól, pieprz;

SZNYCEL CIELĘCY NA ŚMIETANCE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Maślany sznycel cielęcy na śmietance

2. Bułkę namocz w mleku, mięso pokrój w dużą kostkę.

pokrojone mięso i mocząca się w mleku bułka

3. Mięso zmiel w maszynce, bułkę bardzo dobrze odciśnij z mleka i dodaj do mięsa.

mielenie mięsa

4. Wbij do mięsa jajko i dodaj słodką śmietankę.

dodawanie słodkiej śmietanka do zmielonego mięsa

5. Dopraw mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

dodawanie gałki muszkatołowej do farszu

6. Wyrób całość na gładką jednolitą masę. Tak, masa może być nawet lekko lejąca się, nie może być zbita. Tylko wtedy Twoje sznycle cielęce będą delikatne, jak należy.

mięso mielonego jako farsz

7. Formuj mniejsze lub większe sznycle i smaż na maśle klarowanym na niezbyt mocnym ogniu.

Maślany sznycel cielęcy na śmietance

8. Odwróć sznycle cielęce na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 minuty.

smażące się sznycle mielone

9. Raz na czas polewaj sznycle masłem z patelni, aby nabrały pysznego maślanego smaku.

Maślany sznycel cielęcy na śmietance


SZNYCEL CIELĘCY NA ŚMIETANCE

Podawaj z lejącym się puree ziemniaczanym lub <<puree z selera>> oraz z gotowanym zielonym groszkiem lub <<puree z groszku>>.

Maślany sznycel cielęcy na śmietance


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *