Puree z groszku i mięty poraża prostotą wykonania, a jednocześnie genialnym smakiem. Idealnie wkomponuje się chyba w każdy obiad począwszy od takiego z mięsem, jak i do dań stricte wegetariańskich. Świeża mięta komponuje się z groszkiem nie tylko kolorystycznie, ale także świetnie odświeża całość. Nawet jeżeli za zapachem czy smakiem mięty nie przepadasz to w tym puree z pewnością nie będzie Ci on przeszkadzał. Całość, jak przystało na puree jest idealnie maślana. Do przygotowania tego puree możesz spokojnie użyć mrożonego groszku.


PUREE Z GROSZKU I MIĘTY

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów groszku;
  • 60-70 gramów masła;
  • spora garść listków świeżej mięty;
  • sól, pieprz;

PUREE Z GROSZKU I MIĘTY PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Puree z groszku i mięty

2. Groszek, gdy mrożony należy najpierw rozmrozić. Możesz to zrobić wrzucając go do garnka z wodą lub ogrzewając na patelni, gdy był przed mrożeniem podgotowany. Gdy groszek zaś świeży, taki młody należy go ugotować.

mrożony groszek na patelni

3. Najlepszym wyjściem jest kupienie wcześniej podgotowanego, mrożonego groszku. W takim wypadku jego rozmrożenie na patelni trwa ledwie 3-4 minuty.

groszek na patelni

4. Podczas, gdy groszek się dusi przygotuj sporą garść świeżych listków mięty.

świeża mięta

5. Rozmrożony groszek przełóż do garnka i dodaj do niego masło.

zielony groszek w garnku z masłem

6. Garnek przykryj pokrywką i gotuj groszek na wolnym ogniu 3 minuty.

coś się dusi w garnku

7. Po tym czasie wrzuć do garnka listki mięty.

Puree z groszku i mięt

8. Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

świeża mięta i zielony groszek w garnku

9. Zdejmij garnek z gazu i blenderem zmiksuj całość na puree.

Puree z groszku i mięt

10. Tylko i wyłącznie od Ciebie zależy, czy Twoje puree będzie gładkie i aksamitne, czy też pozostawisz go w formie mniej zmiksowanej.

puree z groszki i mięty


PUREE Z GROSZKU I MIĘTY

Podawaj na ciepło lub w letniej temperaturze. Zaręczam Ci, że pasować będzie do wszystkiego.

Puree z groszku i mięt

Wypróbuj również duszonego KURCZAKA z GROSZKIEM przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *