Mango to jeden z najbardziej lubianych owoców na świecie. Jest słodziutki i lekko kwaskowy. W naszych sklepach zadomowił się już parę lat temu i dostępny jest niemal przez cały rok. Podobnie, jak cytrusy sezon na ten owalny przypada zimą. Wtedy naturalnie dojrzewa i wtedy też jest najsmaczniejszy. I podobnie, jak cytrusy, u nas smakuje inaczej niż tam, gdzie naturalnie rośnie. Dzieje się tak, ponieważ zrywany jest niedojrzały, by nie ulec zepsuciu w trakcie transportu międzykontynentalnego. Na szczęście pojawiają się już w naszych sklepach owoce, które dojrzewały naturalnie, na drzewach, a nie w dojrzewalniach. I na takie mango Was zapraszam.


MANGO JAK OBRAĆ OWOC

SKŁADNIKI:

  • jeden dojrzały owoc mango;
  • ostry nóż ze szpicem;

MANGO DO OBRÓBKI CO PRZYGOTOWAC:

1. Zdobądź w jakikolwiek sposób jak najbardziej dojrzały owoc. Zwróć uwagę na dwie rzeczy. Twoje mango powinno mieć kolory żółte i czerwone. Unikaj tych z ciemną zielenią (zamiast żółtego), są po prostu niedojrzałe. Druga rzecz to szukaj takich owoców, przy których znajdziesz informację, że dojrzewały naturalnie na drzewach. Uwierz mi, że obie te sprawy mają kluczowy wpływ na smak mango. Podpowiem Ci, że w jednej z popularnych sieciówek spożywczych takie mango pojawia się raz na czas na półkach. Uwierz, warto. Bardzo warto.

UWAGA: Zakupiony owoc pozostawiam w domu na wierzchu dodatkowo na 3-4 dni, aż stanie się bardzo miękki.

soczyste mango

2. Weź swój owoc w dłoń. Przyjrzyj się jego kształtowi. Jest owalny i lekko spłaszczony. W środku znajduje się duża pestka, która ma dokładnie taki sam kształt, jak sam owoc. Jest duża, płaska, cienka. Ułóż mango w jednej dłoni w taki sposób, aby węższe boki skierowane były na prawo i lewo, nie zaś w górę i dół.

mango w dłoni

3. Nacinaj owoc w połowie prowadząc ostry nóż od góry w dół. Gdy trafisz na pestkę prowadź dalej nóż po jej boku aż do przecięcia owocu na pół.

mango przecięte na połowę

4. Weź do ręki połowę mango (tę bez pestki) i ostrym nożykiem ponacinaj miąższ na krzyż w małej wielkości kwadraty. Rób to tak, aby nie przeciąć skórki owocu.

krojenie mango

5. Odwróć naciętą połówkę owocu skórką do góry i dociskając ją wypchaj nacięty miąższ tak, aby powstał klasyczny „jeżyk”.

mango w formie jeżyka


MANGO JAK OBRAĆ OWOC

Dokładnie tak samo zrób z drugą połówką owocu. Zajadaj solo lub jak i z czym Ci się tylko podoba. Na przykład dodaj do <<sałatki z krewetkami>>.

SAŁATKA MANGO Z KREWETKAMI

Przygotuj smażoną rybę z pyszną SALSĄ z MANGO przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *