Małże po marynarsku w sosie śmietankowym

Małże po marynarsku to małże krótko smażone z szalotką i czosnkiem, a następnie duszone w białym winie i finalnie doprawione słodką śmietanką.

Małże po marynarsku to małże krótko smażone z szalotką i czosnkiem, a następnie duszone w białym winie i finalnie doprawione słodką śmietanką. Te małże po marynarsku to szansa dla niejadków, którzy stronią od owoców morza, w szczególności od małż. Mogę zapewnić, że w tej wersji małże nabierają wspaniałego aromatu i smaku, a sos jaki się tworzy podczas ich przyrządzania jest absolutnie niezastąpiony. Jeśli jednak nie chcesz jeść małży weź w rękę bagietkę i „taplaj” ją w samym sosie. Od czegoś trzeba zacząć.

Składniki

1 kilogram świeżych małży
1 lub 2 szalotki
3 ząbki czosnku
100 ml białego wytrwanego wina
100 do 200 ml delikatnego bulionu warzywnego
słodka śmietanka
masło
natka pietruszki

Przepis na małże po marynarsku

Na początek należy bardzo dokładnie szczoteczką wyszorować małże pod bieżącą wodą i usunąć wszelkie nieczystości ze skorupek. Jeżeli któraś z nich jest otwarta postukaj w nią, aby się zamknęła. Jeśli mimo to małża się nie zamknie bez sentymentu wyrzuć ją. Jest martwa i może Ci bardzo zaszkodzić, gdy ją zjesz.

Szalotkę albo czerwoną (łagodną) cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Ilość czosnku, jak i cebuli zależy od Ciebie. Nadadzą one smaku sosowi, jednak nie powinny go zdominować.

Na dużą patelnię z wysokimi brzegami wlej nieco oliwy. Gdy lekko się zagrzeje wrzuć cebulę i smaż kilka minut na niezbyt mocnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Cebula nie może się zarumienić, a jedynie zeszklić. Dorzuć czosnek i smaż całość jeszcze przez 2 minuty. Wlej białe wino na patelnię i podkręć ogień pod nią. Gdy wino odparuje niemal w całości wlej na patelnię bulion. Zmniejsz ogień i duś całość 2 minuty.

Do tworzącego się sosu wrzuć małże. Pamiętaj, aby używać tylko tych małży, które mają zamkniętą skorupkę. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj małże 4 minuty. Ugotowane małże (powinny być teraz wszystkie otwarte) wyjmij z patelni i przełóż da małego garnka. Przykryj go pokrywką i odstaw na czas wykończenia sosu.

Małże po marynarsku sposób podania

Pora nadać ostatni szlif pysznemu sosowi. W tym celu wlej na patelnię około 100 ml słodkiej śmietanki, a następnie wrzuć łyżeczkę masła. Zagotuj, zaczekaj chwilkę aż sos się nieco zagęści. Na koniec wrzuć na patelnię gotowe małże. Posyp całość posiekaną natką pietruszki i delikatnie zamieszaj patelnią. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem oraz cząstkami cytryny.


Wypróbuj również jak smakuje sałatka z ośmiornicą z Chorwacji.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *