Boże Narodzenie na słodko Na słodko

MAKÓWKI śląski deser na Boże Narodzenie

makówki

Makówki to wciąż obowiązkowa pozycja na bożonarodzeniowym stole na Śląsku. Jak każde danie wywodzące się z biedy jest proste w przygotowaniu i genialne w smaku. Bakalii musi być dużo, wszak Święta zawsze muszą być na bogato. Lepiej również użyć miodu zamiast cukru i nie zapominać o wiórkach kokosowych. Jeśli nie znacie makówek koniecznie wypróbujcie, wszak Święta są tylko raz w roku. Zwróć uwagę, że podane poniżej ilości składników pozwolą Ci na przygotowanie niedużej ilości makówek. Jeżeli życzysz sobie przygotować większą porcję odpowiednio zwiększ ilość składników i układaj więcej warstw. Pamiętaj jednak, że jest to bardzo sycący deser.


MAKÓWKI PRZEPIS

SKŁADNIKI

200 gramów mielonego maku
bakalie (orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, rodzynki)
wiórki kokosowe
2 łyżki masła
1 łyżka dobrego miodu
około 200 ml mleka pełnotłustego
kilka kromek suszonej chałki lub sucharki
woda
zapach migdałowy do ciast (opcja)


MAKÓWKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

makówki składniki

2. Wsyp mak do rondelka, a następnie wlej mleko, wodę oraz dodaj miód. Zamieszaj.

mak w rondelku

3. Do maku dodaj masło. Wstaw rondelek na ogień, a następnie gotuj na wolnym ogniu 20-30 minut często mieszając. Mak lubi się przypalić, więc bądź czujna. W czasie gotowania uzupełniaj wodę, która odparowuje. Finalnie masa makowa powinna mieć lekką konsystencję.

mak w rondelku

4. Na desce kuchennej posiekaj bakalie. Orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, rodzynki i co Ci się tylko zamarzy. Powinno ich być dużo, wszak Święta muszą być na bogato.

posiekane bakalie na desce kuchennej

5. Na pięć minut przed końcem gotowania maku dodaj do niego posiekane bakalie, a następnie dobrze wymieszaj i gotuj kilka minut. W tym momencie możesz również dodać kilka kropel zapachu migdałowego.

makówki

6. Gorącą masą makową wyłóż dno miski. Powinna to być stosunkowo cienka warstwa.

blank

7. Na warstwie masy makowej ułóż sucharki lub czerstwą chałkę, a następnie przykryj je równomiernie rozsmarowaną masę makową.

makówki

8. Wierzch posyp obficie wiórkami koksowymi, a następnie udekoruj dowolnie.

makówki


MAKÓWKI SPOSÓB PODANIA

Nałóż łyżką na talerzyk, a następnie polej delikatnie mlekiem skondensowanym. Dzieci mogą wyjadać bezpośrednio z głównej miski.

makówki


Przygotuj pyszny <<kołocz śląski z makiem>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.