Makowiec japoński z jabłkami ale bez mąki

Makowiec japoński to ciasto, w którym nie znajdziesz mąki. Składa się głównie z maku i startych jabłek winnych oraz bakalii i wiórków kokosowych.

Makowiec japoński to ciasto, w którym nie znajdziesz mąki. Składa się głównie z maku i startych jabłek winnych oraz bakalii i wiórków kokosowych. Ten makowiec to przepyszne ciasto, którego przygotowanie nie nastręcza większych trudności. I choć brzmi to paradoksalnie, to głównym jego składnikiem są jabłka. W dodatku ciasto przygotowuje się dość szybko i nie potrzeba dokładnego odmierzania składników. Nie używa się ani drożdży, ani proszku do pieczenia, ani mąki. Po upieczeniu i przestygnięciu najlepiej je przechowywać na wierzchu w temperaturze pokojowej pod przykryciem np. czystą ściereczką. W ten sposób zachowa świeżość przez góra 2 dni. Jeżeli chcesz przechowywać je dłużej musi od razu znaleźć się w lodówce. Po wyjęciu z lodówki powinno nabrać temperatury pokojowej, aby makowiec japoński smakował, jak należy.

Składniki

250 gramów masła;
1 kilogram jabłek winnych (np. szara reneta);
5 jajek;
300 gramów mielonego maku;
5 łyżek grysiku (kasza manna);
5 łyżek wiórków kokosowych;
garść orzechów włoskich;
garść płatków migdałowych;
3/4 szklanki cukru;
pasta waniliowa lub laska wanilii;

Przepis na makowiec japoński

Koniecznym składnikiem tego makowca są jabłka. Jeden kilogram jabłek winnych, najlepiej szarej renety. Do tego 250 gramów masła i 5 jajek.

Ponadto potrzebujesz 300 gramów mielonego maku, 5 łyżek grysiku (kasza manna), 5 łyżek wiórków kokosowych, garści orzechów włoskich, garści płatków migdałowych, 3⁄4 szklanki cukru, a także pasty waniliowej.

Tortownicę o średnicy 24 cm nasmaruj masłem i podsyp bułką tartą. Odstaw na bok.

Orzechy i migdały wrzuć do malaksera i pulsacyjne rozdrobnij tak, aby część była grubo zmielona, a reszta pozostała w małych kawałeczkach. Gdy uznasz, że bakalie są zmielone tak jak ci odpowiada wyjmij je z malaksera i odłóż.

Następnie do miski malaksera przełóż miękkie masło i wsyp 3⁄4 szklanki cukru. Uruchom malakser i ucieraj całość na gładką masę (2 do 3 minut).

Żółtka oddziel od białek. Do ciągle pracującego malaksera ucierającego masło z cukrem wrzucaj po jednym żółtku. Następnie otrzymaną gładką masę przełóż do miski.

Obierz jabłka, wydrąż środki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Masę jabłkową możesz delikatnie odcisnąć z soku, lecz nie jest to  koniecznie. Ja odcisnąłem 3 łyżki soku, ale chyba lepszy efekt dałoby w ogóle nie odciskanie soku z jabłek (ciasto byłoby wilgotniejsze). Ty zadecyduj, jak wolisz.

Do masy w misce dodaj potarte jabłka, zmiksowane bakalie, a także 5 łyżek wiórków kokosowych. Następnie dodaj 5 łyżek grysiku (kasza manna), mak oraz 2 łyżeczki pasty waniliowej (lub laskę wanilii). Wymieszaj wszystko dłońmi.

Białka jajek ubij na pianę, dodaj do miski, a następnie delikatnie wmieszaj w ciasto.

Przełóż gotowe ciasto do tortownicy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

Po upieczeniu wyjmij ciasto i przestudź. Polej lukrem lub roztopioną czekoladą.


Poznaj przepis na szybkie ciasto jogurtowe. Proste, za to bardzo smaczne.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *