Obejrzano: 406
5 0
Czas czytania:2 Minuty, 9 Sekundy

Makowiec japoński to przepyszne ciasto, którego przygotowanie nie nastręcza większych trudności. I choć brzmi to paradoksalnie, to głównym jego składnikiem są jabłka. W dodatku ciasto przygotowuje się dość szybko i nie potrzeba dokładnego odmierzania składników. Nie używa się ani drożdży, ani proszku do pieczenia, ani mąki. Po upieczeniu i przestygnięciu najlepiej je przechowywać na wierzchu w temperaturze pokojowej pod przykryciem np. czystą ściereczką. W ten sposób zachowa świeżość przez góra 2 dni; jeżeli chcecie przechowywać je dłużej musi od razu znaleźć się w lodówce. Po wyjęciu z lodówki powinno nabrać temperatury pokojowej, aby makowiec japoński smakował, jak należy.


PRZEPIS NA MAKOWIEC JAPOŃSKI

SKŁADNIKI

250 gramów masła;
1 kilogram jabłek winnych (np. szara reneta);[FMP]
5 jajek;
300 gramów mielonego maku;
5 łyżek grysiku (kasza manna);
5 łyżek wiórków kokosowych;
garść orzechów włoskich;
garść płatków migdałowych;
¾ szklanki cukru;
pasta waniliowa lub 1-2 laski wanilii;


MAKOWIEC JAPOŃSKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Koniecznym składnikiem tego makownika są jabłka. Jeden kilogram jabłek winnych, najlepiej szarej renety. Do tego 250 gramów masła i 5 jajek.

Makowiec japoński składniki

2. Ponadto potrzeba: 300 gramów mielonego maku, 5 łyżek grysiku (kasza manna), 5 łyżek wiórków kokosowych, garść orzechów włoskich, garść płatków migdałowych, ¾ szklanki cukru, pasta waniliowa.

Makowiec japoński

3. Orzechy i migdały wrzuć do malaksera i pulsacyjne rozdrobnij tak, aby część była grubo zmielona, a reszta pozostała w małych kawałeczkach.

bakalie do miksowania

4. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmaruj masłem i podsyp bułką tartą. Odstaw na bok. Następnie do miski malaksera przełóż miękkie masło i wsyp ¾ szklanki cukru. Uruchom malakser i ucieraj całość na gładką masę (2-3 minuty).

ucieranie ciasta

5. Żółtka oddziel od białek. Do ciągle pracującego malaksera ucierającego masło z cukrem wrzucaj po jednym żółtku.

wybite jajka

6. Otrzymaną gładką masę przełóż do miski.

utarte masło z cukrem

7. Obierz jabłka, wydrąż środki i zmiksuj na grubych oczkach tarczy malaksera. Masę jabłkową możesz delikatnie odcisnąć z soku, ale niekoniecznie. Ja odcisnąłem 3 łyżki soku, ale chyba lepszy efekt dałoby w ogóle nie odciskanie soku z jabłek (ciasto byłoby wilgotniejsze). Ty zadecyduj, jak wolisz.

starte jabłka

8. Do masy w misce dodaj potarte jabłka, zmiksowane bakalie oraz 5 łyżek wiórków kokosowych. Następnie dodaj 6 łyżek grysiku (kasza manna), mak oraz 2 łyżeczki pasty waniliowej (lub 1-2 laskę wanilii). Wymieszaj wszystko dłońmi.

Makowiec japoński z jabłkami bez mąki

9. Białka jajek ubij na pianę, dodaj do miski i delikatnie wmieszaj w ciasto.

Makowiec japoński z jabłkami bez mąki

10. Przełóż gotowe ciasto do tortownicy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

Makowiec japoński z jabłkami bez mąki[/FMP]

11. Po upieczeniu wyjmij ciasto i przestudź.

Makowiec japoński z jabłkami bez mąki


MAKOWIEC JAPOŃSKI SPOSÓB PODANIA

Wierzch ciasta okraś polewą np. z białej czekolady. 

Makowiec japoński z jabłkami bez mąki


Poznaj <<przepis na ciasto jogurtowe z makiem>>. Proste, za to bardzo smaczne.


7 thoughts on “MAKOWIEC JAPOŃSKI z jabłkami bez mąki”

  1. Gosia nie mam bladego pojęcia, dlaczego akurat japoński 😀 To obiegowa nazwa tego ciasta po prostu 😉

  2. Swietny! Ale dlaczego japonski? Japonczycy chyba nie przepadaja za makiem. A moze sie myle….

  3. Wlasnie zjedlismy po kawalku. Pycha! Zrobilam bez polewy i jest w sam raz, nie za slodki. Chyba nie doczeka swiat.

  4. Nijak nie widać 🙂 ale grunt ,że już wiem i przepis jest . Pozdrawiam 🙂

  5. ja kupuję takie coś zwykle w ALMIE. Niestety kosztuje to fortunę (w ALMIE około 30 PLN), ale jest dość wydajne, mocno aromatyczne.

  6. Co to pasta waniliowa ? bo ostatnio mnie uświadomiono ,że cukier jest wanilinowy a ja cały czas widziałam waniliowy :/ tak to jest gdy chcemy coś zobaczyć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.