Makaron z tuńczykiem to danie z cyklu ile „fabryka dała”. Klasyczny przegląd lodówki zwykle sprawia, że tworzymy dania cuda i to w pozytywnym znaczeniu. Nie wiem, jak to jest, ale zwykle te kombinowane dania wychodzą niezwykle smacznie. No i są niepowtarzalne, co również ma swój urok. Mój makaron ma ostrą nutę dzięki użyciu chilli. Jeśli wolisz łagodniejsze dania po prostu pomiń ten składnik. Pamiętaj, że najlepsze dania makaronowe zawierają ledwie kilka składników i to w niewielkich ilościach. Dzięki temu są znakomite i nadają się na każdą okazję. Ta pasta to potwierdza.
Składniki
250 gramów makaronu linguine lub spaghetti;
puszka tuńczyka w oleju;
1-2 łodygi selera naciowego;
1 papryczka chili;
czarne oliwki;
Przepis na makaron z tuńczykiem
Na początek przygotuj poszczególne składniki dania. Selera naciowego umyj, pozbaw twardych, niejadalnych włókien a następnie pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj również listki selera, danie będzie jeszcze smaczniejsze. Papryczkę chili pozbaw pestek, umyj, osusz i również drobno posiekaj. Przygotuj garść czarnych oliwek, jeśli używasz oliwek z pestką koniecznie pozbaw je pestki, żeby uniknąć niespodzianek w trakcie jedzenia. Tuńczyka odcedź z oliwy, ale jej nie wylewaj, przyda się nam do dania, może nie cała, ale na pewno jej część.
Makaron ugotuj we wrzącej, dobrze osolonej wodzie (na 100 gramów makaronu używaj 1 litra wody).
Podczas gdy makaron się gotuje przygotuj sos. Na patelnię z niewielką ilością oliwy wrzuć posiekany seler i smaż na średnim ogniu max 2 minuty mieszając od czasu do czasu. Dorzuć chili, smaż 30 sekund. Dodaj oliwki i tuńczyka z puszki wraz z częścią oleju. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 30 sekund.
Makaron odcedź i przełóż na patelnię z sosem. Dolej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu i (jeśli potrzeba) dodatkowo nieco oliwy. Zamieszaj. Wyłóż na głęboki talerz i podawaj ozdobiony listkami selera naciowego.
Zobacz przepis na makaron z sosem śmietanowym z tuńczykiem oraz przepis na tuńczyk z makaronem w pomidorach.