Makaron z tofu z imbirem na sposób chiński

makaron z tofu przygotowany na sposób chiński

Makaron z tofu w poniżej przedstawionej wersji to danie o specyficznym smaku, które nie wszystkim „podejdzie”. Kto jednak lubi smaki Azji i zdecydowane smaki w ogóle z pewnością powinien dostrzec w nim same pozytywy. Mnie bardzo smakowało szczególnie, że głównym obok tofu składnikiem jest pyszny makaron gryczany soba. Orzeszki piniowe, jeżeli nie możesz sobie na nie pozwolić możesz zastąpić np. arachidowymi. Ostateczny smak marynaty i sosu zawsze zależy od Ciebie, moje proporcje traktuj jako propozycję.

Składniki

150 gramów gryczanego makaronu soba;
300 gramów twardego, wędzonego tofu;
1 dymka;
kawałek świeżego imbiru;
3-4 ząbki czosnku;
1 mała, czerwona papryka;
150 ml domowego wywaru jarzynowego
słodka pasta curry;
2 łyżki orzeszków piniowych;
olej sezamowy nieprażony;
ocet ryżowy;
sos sojowy;
mąka kukurydziana;

Przepis na makaron z tofu

Podstawowe składniki smaku i aromatu, czyli olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy (koniecznie o mniejszej zawartości soli) oraz twarde tofu, może być wędzone.

Przygotuj marynatę do tofu

Na początek zrób marynatę do miski wlej: 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, a także 1 łyżkę octu ryżowego (to orientacyjne proporcje; marynata winna mieć zrównoważony smak). Wymieszaj i odstaw na bok. Tofu pokrój w 1 centymetrową kostkę i wrzuć do miski z marynatą. Odstaw na minimum pół godziny aby się dobrze zamarynowało.

Przygotuj sos do dania

Podczas gdy tofu się marynuje przygotuj sos. Do miski wlej 3 łyżki sosu sojowego o mniejszej zawartości soli, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę mąki kukurydzianej, 1 łyżkę słodkiej pasty curry jak również 1 łyżkę octu ryżowego. Dolej około 150 ml bulionu warzywnego i wymieszaj. Odstaw na bok.

Makaron z tofu sposób przygotowania

Kolejne niezbędne składniki, aby Twój makaron z tofu był pyszny to 1 dymka, kawałek świeżego imbiru, 3-4 ząbki czosnku i 1 mała, czerwona papryka. Dymkę posiekaj, paprykę pokrój w kosteczkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce natomiast czosnek obierz i posiekaj. Dwie łyżki orzeszków piniowych upraż na suchej patelni, posiekaj drobno jedną dymkę. Przygotuj po 50 gramów makaronu soba na osobę (po 1 wiązce). Makaron soba to makaron z mąki gryczanej, z niewielką domieszką mąki pszennej, chyba że uda Wam się kupić „czysty” gryczany (rzadkość).

Porada-> Gryczany makaron soba to źródło zdrowia i smaku. Jedz go jak najczęściej.

Makaron wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj 5 minut.

Podczas gdy makaron się gotuje rozgrzej patelnię, wlej nieco oleju arachidowego i wrzuć paprykę. Smaż ją mieszając od czasu do czasu około 2 minuty. Następnie dodaj imbir, czosnek i dymkę. Smaż wszystko około 1 minuty. Wrzuć na patelnie tofu wraz z marynatą, wlej przygotowany wcześniej sos, zamieszaj i duś wszystko na bardzo wolnym ogniu około 2 minut, aż sos zgęstnieje.

Makaron odcedź, przelej zimną wodą, wyłóż na talerz. Na wierzch rozłóż sos z tofu. Na koniec posyp całość orzeszkami piniowymi i posiekaną dymką.


Wypróbuj także jak smakuje ryba po chińsku według mojego przepisu, a także poznaj przepis na wieprzowina z tofu po chińsku. Pyszności!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *