Makaron z sosem pomidorowym to obowiązkowa pozycja w lecie, kiedy to dojrzałe, skąpane w słońcu pomidory mają smak doskonały i słodki. Do tego dania zawsze polecam makaron spaghetti, albo bucatini, czyli takie grubsze spaghetti z dziurką w środku, aby makaron równomiernie się ugotował. Sam sos pomidorowy przygotowuje się banalnie, choć trzeba poświęcić mu kilkadziesiąt minut, by go dopieścić. Za to odwdzięczy się Wam po dwakroć. Zachęcam do wypróbowania mojej wersji tego popularnego dania.


MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu spaghetti lub bucatini;
  • 1 kilogram dojrzałych pomidorów gruntowych;
  • 1 duża cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • garść świeżych liści bazylii;
  • suszone płatki chilli lub peperoncino;
  • ser grana padano lub parmezan;
  • sól, pieprz;

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym

2. Pomidory zalej wrzącą wodą; po 2 minutach odlej wrzątek i przelej pomidory zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skórkę.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym

3. Obrane ze skórek pomidory pokrój w niedużą kostkę – nie musisz tego jednak robić szczególnie starannie, ponieważ pomidory i tak rozpadną się podczas ich duszenia.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym

4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, czosnek obierz i drobno przesiekaj, przygotuj listki bazylii.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym

5. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć cebulę oraz suszone płatki chilli.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym

6. Zeszklij cebulę na średnim ogniu, a następnie wrzuć na patelnię posiekany czosnek i smaż go pół minuty.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym

7. Wrzuć na patelnię pokrojone pomidory oraz garść porwanych liści bazylii. Dodaj nieco soli.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym

8. Zmniejsz gaz pod patelnią do minimum i duś pomidory około 40 minut, aż odparuje woda, a sos stanie się gęsty i aromatyczny. Na zimę taki sos możesz przygotować według przepisu <<TUTAJ>>.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym

9. Podczas, gdy sos pomidorowy redukuje się na patelni przygotuj 250 gramów makaronu spaghetti lub bucatini i ser grana padano lub parmezan.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym

10. Makaron wrzuć na osoloną, mocno gotującą się wodę i ugotuj do „al dente”.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym

11. Gdy sos pomidorowy jest gotowy dopraw go w razie potrzeby solą, pieprzem i porwanymi listkami bazylii.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym

12. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię z sosem pomidorowym; dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym

13. Dokładnie wymieszaj makaron z sosem pomidorowym.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym


MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM

Podawaj ozdobiony listkami bazylii i posypany startym serem grana padano lub parmezanem.

MAKARON Z SOSEM pomidorowym


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *