Makaron z sosem pomidorowym i świeżą bazylią

Makaron wymieszany z domowym sosem pomidorowym przyrządzonym z dojrzałych pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku i świeżej bazylii.

Makaron z sosem pomidorowym to obowiązkowa pozycja w lecie, kiedy to dojrzałe, skąpane w słońcu pomidory mają smak doskonały i słodki. Do tego dania zawsze polecam makaron spaghetti albo bucatini, czyli takie grubsze spaghetti z dziurką w środku. Z dziurką po to, aby makaron równomiernie się ugotował. Sam sos pomidorowy przygotowuje się banalnie, choć trzeba poświęcić mu kilkadziesiąt minut, aby go dopieścić. Za to odwdzięczy Ci się po dwakroć. Zachęcam do wypróbowania mojej wersji tego popularnego dania.

Składniki

250 gramów makaronu spaghetti lub bucatini;
1 kilogram dojrzałych pomidorów gruntowych;
1 duża cebula;
1-2 ząbki czosnku;
garść świeżych liści bazylii;
suszone płatki chilli lub peperoncino;
ser grana padano lub parmezan;
sól, pieprz;

Przepis na makaron z sosem pomidorowym

Pomidory zalej wrzącą wodą, po 2 minutach odlej wrzątek i przelej pomidory zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skórkę. Obrane ze skórek pomidory pokrój w niedużą kostkę. Nie musisz tego robić szczególnie starannie, ponieważ pomidory i tak rozpadną się podczas ich duszenia. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, czosnek także obierz i drobno przesiekaj, przygotuj listki bazylii.

Na patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć cebulę oraz suszone płatki chilli. Zeszklij cebulę na średnim ogniu, a następnie wrzuć na patelnię posiekany czosnek i smaż go pół minuty. Wrzuć na patelnię pokrojone pomidory oraz garść porwanych liści bazylii. Dodaj nieco soli. Zmniejsz gaz pod patelnią do minimum i duś pomidory około 30 minut, aż odparuje woda, a sos stanie się gęsty i aromatyczny (zobacz dokładny przepis na domowy sos pomidorowy).

Makaron z sosem pomidorowym sposób przygotowania

Podczas gdy sos pomidorowy redukuje się na patelni przygotuj 250 gramów makaronu spaghetti lub bucatini i ser grana padano lub parmezan. Makaron wrzuć na osoloną, mocno gotującą się wodę i ugotuj do stanu „al dente”.

Gdy sos pomidorowy jest gotowy dopraw go w razie potrzeby solą, pieprzem i porwanymi listkami bazylii. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię z sosem pomidorowym. Dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, jeśli sos stał się zbyt gęsty. Dokładnie wymieszaj makaron z sosem pomidorowym.

Podawaj ozdobiony listkami bazylii i posypany startym serem grana padano lub parmezanem.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *