Makaron z pesto Genovese rodem z Ligurii

Pesto genovese to cudny wynalazek kulinarny wywodzący się z Genui, stolicy włoskiego regionu Liguria. Oliwa, twardy ser dojrzewający, świeża bazylia, ząbek czosnku, sól morska i piniole gwarantują wyborny smak.

Pesto genovese to cudny wynalazek kulinarny wywodzący się z Genui, stolicy włoskiego regionu Liguria. Jak wszystko co włoskie i ten przysmak stworzony został z kilku prostych składników pochodzących z okolic, z których się wywodzi. Oliwa, twardy ser dojrzewający, świeża bazylia, ząbek czosnku, sól morska i piniole gwarantują wyborny smak. Wszystko wystarczy utrzeć w moździerzu albo delikatnie zmiksować blenderem, aby móc natychmiast rozkoszować się smakiem północnych Włoch.

Składniki

pęczek liści świeżej bazylii
oliwa extra vergine
garść parmezanu lub sera owczego pecorino
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych
sól morska
200 gramów makaronu papardelle

Przepis na pesto Genovese

Pesto wymaga jedynie liści bazylii; nie używaj ich łodyżek bowiem są zbyt twarde i nie zmiksują się jak należy. Takie pesto nie będzie smakować dobrze. Do czaszy malaksera wsyp szczyptę soli morskiej, dodaj obrany czosnek, a także piniole. Miksuj wszystko pulsacyjne przez kilka sekund.

Porada-> nie podam Ci dokładnych proporcji. Za drugim, trzecim razem będziesz wiedzieć czy wolisz pesto o wyraźniejszym smaku sera, czosnku czy bazylii.

Do zmiksowanych pinioli z solą i czosnkiem włóż liście bazylii. Zamknij czaszę malaksera i miksuj krótko całość, a następnie do suchej masy wlej oliwę. Myślę, że 100-150 ml na początek będzie ok. Krótko miksuj całość. Na koniec zetrzyj ser i przełóż go do uzyskanej pasty bazyliowej. Podpowiem Ci, że jeśli chodzi o ser to najlepsze efekty daje mix parmezanu i pecorino. Proporcje tego mixu zostawiam już Tobie. Ponownie króciutko miksuj. Niektórzy Włosi dodają do pesto genovese dosłownie kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Ja również. Polecam.

Porada-> smak pesto Genovese powinien być zrównoważony, a konsystencja lekko lejąca się.

Wypróbujemy od razu nasz przysmak, najlepiej oczywiście z makaronem. Najlepszy będzie taki, który nasze pesto z ochotą oblepi. Polecam papardelle, czyli grube wstążki. Gotuj makaron w dużym garnku. Podczas gdy makaron się gotuje przełóż kilka łyżek pesto na patelnię.

Dwie minuty przed ugotowaniem się makaronu wlej do pesto 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Następnie wymieszaj ją z pesto, aby uzyskać jednolity sos. Nie podgrzewaj jednak pesto, bo straci swój piękny zielony kolor. Odcedź makaron i przełóż go na patelnię z Twoim pesto. Delikatnie, ale szybko wymieszaj całość. Gotowe. Ale pachnie!

Podawaj od razu posypany startym tym samym serem, który jest w Twoim pesto. Całość ozdób listkami bazylii.


Wypróbuj również pyszny przepis na makaron z pesto z rukoli. Super pycha! Podobnie jak klasyczny makaron z sosem pomidorowym z dodanie genialnej świeżej bazylii.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *