Makarony Owoce morza

MAKARON z owocami MORZA

makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza to klasyka ponad wszystkie klasyki. Jest to jedno z najbardziej lubianych dań w rejonie basenu Morza Śródziemnego, ale także w wielu innych miejscach na całym świecie. Królują dwie wersje tego dania. W pierwszej wersji owoce morza przesmaża się króciutko w oliwie z czosnkiem i łączy ze spaghetti lub linguine. W wersji drugiej owoce morza i makaron łączy delikatny i aromatyczny sos pomidorowy. Zapraszam na tę drugą wersję.


MAKARON Z OWOCAMI MORZA PRZEPIS

SKŁADNIKI

200 gramów makaronu spaghetti lub linguine[FMP]
300 ml przecieru pomidorowego
szklanka bulionu rybnego lub jarzynowego
8 świeżych małży
8 większych krewetek
3-4 nieduże kalmary
marchewka
czerwona cebula
1-2 łodygi selera naciowego
suszony anyż
suszone płatki chili
shot ouzo
1 łyżeczka masła
sól, pieprz


MAKARON Z OWOCAMI MORZA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zadbaj o to, by owoce morza były jak najświeższe, bo w tym przypadku nie ma kompromisu.

makaron z owocami morza składniki

2. Na początek obierz krewetki z pancerzyków pozostawiając jedynie ogon (dla ozdoby). Nie wyrzucaj jednak skorupek i głów krewetek, ponieważ będą one znakomitą bazą smakową do Twojego sosu. Z krewetek usuń przewód pokarmowy i odłóż je na bok.

obrane krewetki w misce

3. Pokrój w drobną kostkę cebulę, marchew i seler naciowy. Każdego z warzyw powinno być mniej więcej tyle samo, ale ile to już zależy od Ciebie.

posiekane w drobną kostkę warzywa leżą na desce kuchennej

4. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je na niezbyt mocnym ogniu 10 minut często mieszając. W tym czasie nie mogą się one zrumienić, bowiem mają jedynie zmięknąć i wydać z siebie smak. Po tym czasie wrzuć na patelnię skorupki i ich łby (możesz je uprzednio krótko przemyć, aby pozbyć się nieczystości). Następie dodaj szczyptę suszonych płatków chili i tyleż samo suszonego anyżu.

na patelni smażą się pokrojone warzywa

5. Ouzo nada całości wybitnego smaku, zatem wlej mały kieliszek i odparuj alkohol podkręcając gaz pod patelnią. Na koniec dodaj szczyptę soli.

mała butelka ouzo w dłoni

6. Wlej na patelnię przecier pomidorowy i bulion.

makaron z owocami morza

7. Zamieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i duś 45 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nie trzeba dolać odrobiny wody, aby uzyskać finalnie odpowiednią ilość sosu. Pod koniec dodaj do sosu małą łyżeczkę zimnego masła, które uszlachetni sos i dodatkowo go lekko zagęści.

PORADA-> Zbyt duża ilość płynu pozbawi sos swojego smaku.

sos z krewetek na patelni

8. Gotowy sos przetrzyj przez sitko.

przecieranie sosu na sitku

9. Sos powinien mieć zrównoważony smak. Nie może w nim dominować ani smak krewetek (od pancerzyków i głów), ani pomidorów (przecier), ani warzyw (soffritto).

sos pomidorowy w garnku

10. Do gotującej się w dużym garnku dobrze osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go zgodnie z opisem na opakowaniu około 10 minut. Przygotuj w tym czasie owoce morza (przygotuj <<małże po marynarsku>>).

owoce morza na talerzu

11. Na dużej patelni z wysokimi brzegami smaż krewetki i pokrojone w pierścienie kalmary. Krewetki smaż maksymalnie 2 minuty, kalmary jedną minutę. Pod koniec smażenia lekko je posól. Przesmażone owoce morza wyłóż na talerz.

PORADA-> Nie przesmaż owoców morza. Podany powyżej czas jest optymalny, uwierz.

makaron z owocami morza

12. Na patelnię, na której smażyły się owoce morza wlej przygotowany wcześniej sos. Gdy się zagotuje wrzuć na patelnię małże (pamiętaj, że wszystkie muszą być zamknięte), a następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz gaz pod nią i duś skorupiaki 3-4 minuty.

małże na patelni z sosem

13. Po tym czasie dorzuć do małż na patelni przesmażone wcześniej krewetki i kalmary i zamieszaj lekko wszystko.

makaron z owocami morza

14. Od razu odcedź makaron, wrzuć go na patelnię z owocami morza i wymieszaj szybko całość.

makaron z owocami morza[/FMP]


MAKARON Z OWOCAMI MORZA SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu posypany niewielką ilością pokruszonej fety i ozdabiając posiekanym koperkiem. Kieliszek białego wytrawnego wina obowiązkowy.

makaron z owocami morza


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.