Makaron z mortadelą papryką i groszkiem

Makaron z pokrojoną w paski mortadelą podany ze smażonymi na oliwie papryką oraz groszkiem.

Makaron z mortadelą, razowy, z dodatkiem warzyw to danie, którego składniki wymieniać możesz dowolnie, ale jednak przy dobrej, porządnej mortadeli zdecydowanie bym pozostał. Jej bym nie wymieniał. Dzisiaj czasy, gdy mortadela nadawała się raczej dla psów na szczęście minęły. Dobrą mortadelę mają Włosi (mortadela bolońska), mają i Węgrzy. I tę właśnie węgierską, wołową, użyłem w tym daniu. Mortadelę kupiłem na Węgrzech, ale i w Polsce w dobrych punktach można kupić coś całkiem sensownego. A gdy znajdziesz dobrą mortadelę, to zrób to danie, aby się przekonać, że makaron razowy z mortadelą i warzywami to danie nietuzinkowe, choć takim się z nazwy i na początku wydaje.

Składniki

200 gramów razowego makaronu penne;
150 gramów dobrej jakościowo mortadeli;
150 gramów różnego koloru świeżych papryk;
dymka;
świeży szczaw;
mała puszka zielonego groszku;
sól, pieprz;

Przepis na makaron z mortadelą

Jak pisałem wcześniej podstawą udanego dania w tym przypadku zdecydowanie jest mortadela. Kup tylko taką, której skład możesz poznać. Mortadelę pokrój w cienkie paseczki. Papryki pozbaw nasion, umyj, osusz i również pokrój w cienkie paseczki. Dymkę posiekaj, białe cebulki drobno, natomiast natkę w nieco większe paseczki. Odcedź groszek z zalewy.

Szczaw, jego piękne liście znakomicie dodają kolorytu daniu. Jakieś właściwości zdrowotne pewnie też mają, ale jeśli chcesz, aby dodały choć trochę smaku temu daniu musisz dodać znacznie więcej liści, aniżeli ja to zrobiłem. U mnie liście szczawiu po prostu są ozdobą. Wybierz sporo listków, umyj je, osusz, posiekaj drobno łodyżki, a liście pozostaw w całości.

Makaron wrzuć do gotującej się, dobrze osolonej wody i gotuj według wskazań na opakowaniu.

Podczas gdy makaron się gotuje na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć posiekane łodyżki szczawiu i białą dymkę. Smaż 2 minuty na średnim ogniu. Wrzuć na patelnię paprykę i smaż wszystko kolejne 2 minuty. Dodaj pokrojoną w paski mortadelę oraz posiekaną dymkę, a także zielony groszek oraz liście szczawiu. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.

Makaron z mortadelą może smakować wybornie

Odcedź makaron i wrzuć na patelnię. Jeśli potrzeba wlej również kilka łyżek wody z gotowania makaronu, gdy danie jest „za suche”.  To proste i naprawdę pyszne danie. Dla każdego. Mortadela nie musi kojarzyć się jedynie z czymś gorszym, czego dowodem jest to danie.


Wypróbuj sprawdzony przepis mojej sąsiadki, poznaj przepis na kurczak z brokułami i bulgurem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *