Makaron z mięsem po chińsku, czyli w pięciu smakach to szybkie danie, a dzięki zastosowanym składnikom również bardzo zdrowe. Oczywiście możecie dowolnie zmienić a to rodzaj mięsa, a to warzywa, ale nie gwarantuję, że danie wyjdzie równie dobre, jak to, na które przepis w tym miejscu zamieszczam. Kapustę pak choy można już coraz częściej u nas kupić i bardzo Wam ją polecam, bo jest świetna w smaku, fajnie chrupie i można ją jeść nawet na surowo. W związku z tym w woku powinna „spędzić” jedynie krótką chwilę, w przeciwnym wypadku zrobi się z niej mamałyga.


MAKARON Z MIĘSEM

SKŁADNIKI (główne):

  • 250 gramów chińskiego makaronu pszennego;
  • kapusta pak choy;
  • 200 gramów mięsa z indyka;
  • 1 jajko;
  • dymka;
  • 1-2 ząbki czosnku;

SKŁADNIKI (marynata na 200 gramów mięsa):

  • sos sojowy 3 łyżki;
  • sos rybny pół łyżki;
  • ocet ryżowy 1 łyżka;
  • miód 1 łyżka;
  • starty imbir pół kciuka;
  • przyprawa „chińskie 5 smaków” 1 łyżeczka;

SKŁADNIKI (sos):

  • sos sojowy 2 łyżki;
  • 1 łyżka sosu rybnego;
  • sos ostrygowy 2 łyżki;

MAKARON Z MIĘSEM PO CHIŃSKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj składniki marynaty oraz mięso. Wybrałem chude mięso z indyka, które daje gwarancję szybkiego usmażenia się.

składniki do przygotowania dania

2. Do małej miski wlej sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, dodaj również miód.

przygotowywanie marynaty do mięsa

3. Imbir obierz i zetrzyj do marynaty – pamiętaj, że to Ty decydujesz o ostatecznym smaku marynaty i dania, zatem to od Ciebie zależy, ile dodasz palącego imbiru…

UWAGA: Zbyt duża ilość świeżego imbiru może spowodować nieprzyjemną kwaśność dania.

dodawanie startego imbiru do marynaty

4. Na koniec wsyp do marynaty przyprawę „chińskie 5 smaków”. Całość wymieszaj i dodaj ewentualnie tego składnika marynaty, który jest słabiej wyczuwalny.

dodawanie przyprawy chińskie pięć smaków do marynaty

5. Mięso z indyka umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w cienkie paseczki. Następnie włóż mięso do marynaty, dobrze wymieszaj, aby pokrył się nią każdy jego kawałek i odstaw miskę na 30 minut.

marynowanie pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka

6. Przygotuj pozostałe składniki dania – makaron po chińsku z mięsem wymaga ich ledwie kilka.

zamarynowane mięs i warzyw obok plus makaron

7. Kapustę pak choy pokrój – łodygi w nieduże kawałki, liście przesiekaj grubo. Jest to konieczne. bo łodygi wrzucisz nieco wcześniej na patelnię, liście na sam koniec. Powody chyba oczywiste 😉

krojenie pak choy

8. Mięso osusz delikatnie z nadmiaru marynaty, posiekaj dymkę w 2 centymetrowe kawałki. Jajko roztrzep w szklance, czosnek obierz i zmiażdż w moździerzu z odrobiną soli.

składniki gotowe do przygotowania dania

9. Przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, a następnie odłóż go na bok (zwykle zalewa się go wrzątkiem na 5 minut, a następnie przelewa zimną wodą).

gotowanie makaronu w garnku

10. Na patelnię wlej olej i wrzuć czosnek. Smaż ledwie kilkanaście sekund na niezbyt gorącej patelni, by czosnek się nie przypalił. Dodaj mięso – podkręć gaz pod wokiem (lub inną patelnią) do maksimum i smaż mięso 2-3 minuty mieszając co jakiś czas. Następnie wlej jajko.

smażenie mięsa

11. Wrzuć na patelnię łodygi pak choy i smaż 1-2 minuty. Potem dodaj liście pak choy.

MAKARON Z MIĘSEM po chińsku zrobiony

12. Wrzuć makaron oraz posiekaną dymkę, zachowując odrobinę do dekoracji. Dodaj pieprz według uznania. Zmniejsz gaz pod wokiem i wlej sos przygotowany z sosu sojowego, sosu rybnego i sosu ostrygowego. Wymieszaj całość.

Makaron z mięsem po chińsku


MAKARON Z MIĘSEM PO CHIŃSKU

Podawaj od razu dekorując go świeżą dymką.

Makaron z mięsem po chińsku

A może wolisz RYBĘ po CHIŃSKU? Spróbuj <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *