Makaron z łososiem i fasolką w mleczku kokosowym

Makaron z łososiem w kawałkach podany w aromatycznym sosie z dodatkiem mleczka kokosowego z fasolką szparagową i świeżą kolendrą.

Makaron z łososiem to danie błyskawiczne i pełne smaku. Daleko mu do azjatyckich dań z wieloma składnikami. Powstało z potrzeby chwili i ze składników, które miałem pod ręką. Nie masz liści kaffir? Użyj trawy cytrynowej, a jeśli i jej nie masz po prostu wyciśnij więcej soku z cytryny. Moje danie jest bazowe, możesz dodać inne składniki i przyprawy według uznania. Może to być świeży imbir, papryka, krewetki. Ograniczyć Cię może jedynie Twoja wyobraźnia.

Składniki

250 gramów pszennego makaronu MIE;
około 250 gramów fileta z łososia;
mniej więcej 250 gramów żółtej fasolki szparagowej;
puszka mleczka kokosowego;
1 łyżeczka czerwonej pasty curry;
2 limonki;
pęczek świeżej kolendry;
suszone liście kaffir lub trawa cytrynowa;

Sos do łososia

2 łyżki sosu sojowego;
łyżka sosu ostrygowego;
1 łyżka sosu rybnego;
łyżka octu ryżowego;
1 łyżka słodkiego sosu sojowego lub cukru;

Przepis na makaron z łososiem

Połącz ze sobą wszystkie składniki sosu. Wymieszaj i spróbuj. Sos powinien być dość słony, lekko słodkawy, nieco kwaśny. Pamiętaj, że wlejesz go potem do mleczka kokosowego i wymieszasz z makaronem, więc straci sporo ze swojego zdecydowanego smaku. Nie przejmuj się więc, jeśli jest teraz zbyt intensywny. Taki ma być ? Odstaw gotowy sos na bok.

Łososia pokrój w niedużą kostkę, a fasolkę szparagową w 2 centymetrowej wielkości kawałki. Jeśli wolisz, by Twoja fasolka w daniu była naprawdę miękka to teraz jest dobry moment, by ją wrzucić na lekko osolony wrzątek i pogotować 2-3 minuty.

Do woka wlej 2 łyżki sosu sojowego lub rybnego i dodaj pastę curry. Podgrzewaj powoli wszystko delikatnie mieszając, aby pasta rozpuściła się w sosie pod wpływem temperatury i uwolniła niezwykły aromat. Uważaj jednak, aby nie przypalić pasty. Wlej na patelnię połowę puszki mleczka kokosowego i nadal podgrzewaj całość mieszając od czasu do czasu, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Następnie wsyp na patelnię suszone liście limonki kaffir i wciśnij sok z 1 limonki.

Porada-> alternatywnie możesz użyć zielonej fasolki szparagowej

Gdy mleczko na patelni nieco zgęstnieje dolej drugą połowę mleczka kokosowego. Podkręć teraz gaz pod wokiem, dopraw zawartość patelni sokiem z cytryny lub kaffirem, w miarę potrzeby. Sos powinien już całkiem dobrze smakować i mieć ładny, lekko czerwony od pasty curry kolor. Wrzuć na patelnię fasolkę szparagową. Od tego momentu gotuj wszystko na średnim ogniu kilka minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a fasolka nieco zmięknie.

Wrzuć na patelnię większość pęczka świeżej kolendry i wyciśnij sok z drugiej limonki, do smaku. Dodaj na patelnię pokrojonego łososia. Nie musi go być dużo, w końcu to danie nie bez kozery nazywa się makaron z łososiem. Wlej na patelnię przygotowany na początku sos. Wyłącz gaz pod wokiem.

Makaron z łososiem sposób podania

Na patelnię przełóż przygotowany według opisu na opakowaniu makaron MIE (zwykle jego przygotowanie polega na zalaniu go wrzątkiem i pozostawieniu na 4 minuty). Wymieszaj dokładnie makaron z łososiem. Po dolaniu sosu danie utraci swoje walory wzrokowe, ale uwierz, zyska smakowe. Podawaj z cząstką limonki i ozdobiony świeżą kolendrą.


Wypróbuj przepis na czarny makaron z łososiem, a także przepis na szybki makaron z łososiem. Polecam gorąco oba przepisy, dania smakują znakomicie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *