Makaron z krewetkami w pomidorach z bazylią i kaparami jest daniem prostym i wyjątkowo smacznym. Przedstawiam Wam uproszczoną wersję dania, bowiem nie zawsze mamy w zasięgu surowe krewetki, które byłyby najlepsze do tego dania. Pokażę Wam, że użycie podgotowanych, takich nieco większych od koktajlowych krewetek również ma sens, a całość może smakować wybornie. Pomidory wzbogacone bazylią i kaparami znakomicie nadadzą smak daniu, dzięki czemu nawet nie poczujecie, że brakuje Wam surowych krewetek. W tym daniu najlepszym wyborem jeśli chodzi o makaron będzie spaghetti.


MAKARON Z KREWETKAMI W POMIDORACH

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów makaronu spaghetti;
  • 250 gramów mrożonych krewetek (podgotowanych);
  • kieliszek białego wina wytrwanego;
  • 2 duże dojrzałe pomidory;
  • 1 nieduża biała cebula (lub 2 szalotki);
  • 2 łyżki kaparów;
  • kawałek masła;
  • pęczek świeżej bazylii;
  • suszone płatki chilli;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sól morska;

MAKARON Z KREWETKAMI W POMIDORACH PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

makaron z krewetkami składniki do jego przygotowania

2. Krewetki umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi (jeżeli mrożone najpierw je rozmroź). Pomidory zetrzyj na grubych oczkach tarki, a cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę.

starte pomidory w misce obok posiekana drobno cebula i krewetki

3. Na patelnię wlej nieco oliwy i wrzuć łyżkę masła. Jeszcze zanim masło się stopi wrzuć cebulę.

na patelni roztapia się w oliwie masło a wrzucana jest drobno posiekana cebula

4. W osobnym garnku gotuj makaron według wskazań na jego opakowaniu.

w garnku gotuje się makaron spaghetti

5. Gdy cebula się zeszkli dorzuć posiekany drobniutko czosnek. Smaż całość około 1 minuty.

wrzucanie posiekanego drobno czosnku na patelnię na której smaży się drobno posiekana cebula

6. Wlej na patelnię mały kieliszek białego wina i podkręć gaz pod patelnią. Smaż dalej około 1 minuty, aż wino odparuje.

wlewanie białego wina do smażącej się cebuli

7. Wrzuć na patelnię starte pomidory oraz porwane listki większości pęczka bazylii.

na patelni smaży się cebula wraz ze startymi pomidorami i listkami bazylii

8. Odrobina suszonych płatków chilii z pewnością uatrakcyjni danie. Wrzuć na patelnię pół łyżeczki.

suszone płatki chilli na dłoni

9. Wrzuć na patelnię 1-2 łyżki kaparów. Posyp całość solą morską uważając, by sosu nie przesolić (kapary zwykle bywają bowiem dość słone).

makaron z krewetkami

10. Wrzuć na patelnię krewetki.

makaron z krewetkami

11. Na koniec wlej do sosu na patelni 2-3 łyżki z gotowania makaronu.

makaron z krewetkami

12. Gotuj sos z krewetkami około 2 minut, aż dolana woda nieco odparuje, a krewetki ugotują się.

makaron z krewetkami

13. Odcedź ugotowany „al dente” makaron i wrzuć na patelnię w sosem.

makaron z krewetkami

14. Wlej na patelnię około 1 łyżki oliwy extra vergine dla podkreślenia smaku dania.

makaron z krewetkami

15. Na koniec wrzuć porwane pozostałe liście świeżej bazylii. Całość bardzo dobrze zamieszaj, aż wytworzy się wspaniały, aromatyczny sos pomidorowy.

makaron z krewetkami


MAKARON Z KREWETKAMI W POMIDORACH Z BAZYLIĄ

Podawaj od razu ozdobione listkami bazylii oraz posypane świeżo zmielonym pieprzem. Absolutna rewelacja.

makaron z krewetkami

KOniecznie wypróbuj również KREWETKI SAGANAKI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *