Makaron z indykiem w wersji dosyć pikantnej najlepiej jest przygotować w woku, dzięki czemu to danie zrobisz błyskawicznie. Nie martw się jednak, jeżeli nie masz woka. Zwykła, porządna patelnia również da radę, ale pamiętaj, że smażenie musi się odbywać w wysokiej temperaturze. I jak to w kuchniach azjatyckich bywa najwięcej czasu poświęcić musisz na przygotowanie składników, a potem to już pestka. Mój makaron z indykiem to danie pyszne z soczystym indykiem i chrupiącymi warzywami. Takie dania mógłbym jadać niemal codziennie. Jeżeli przygotujesz to danie według mojego przepisu zrozumiesz, dlaczego tak je lubię.


MAKARON Z INDYKIEM NA OSTRO

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu pszennego mie lub chow mein;
  • 250 gramów fileta z indyka;
  • 125 gramów groszku cukrowego;
  • 125 gramów brązowych pieczarek;
  • 150 gramów kiełków fasoli mung;
  • 75 gramów niesolonych orzeszków ziemnych;
  • kilkucentymetrowy kawałek świeżego imbiru;
  • 1-2 ostre czerwone papryczki chilli;
  • dymka;
  • świeża kolendra;
  • 1 limonka;
  • sos sojowy;
  • prażony olej sezamowy;

MAKARON Z INDYKIEM NA OSTRO PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Makaron z indykiem na ostro składniki

2. Groszek cukrowy przekrój po skosie na połowę, wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotuj od zawrzenia wody 1 minutę, a następnie przelej zimną wodą i odstaw na bok na ręcznik papierowy do odcieknięcia.

w garnku gotuje się groszek cukrowy

3.  W międzyczasie pokrój mięso w cienkie paski, pieczarki pokrój w kawałki jakie lubisz, obierz i zetrzyj imbir, posiekaj drobno papryczkę chilli, zmiażdż z moździerzu „na grubo” orzeszki ziemne,  dymkę posiekaj: białą część drobno, zieloną na 1 centymetrowe kawałki „pod skosem”. Posiekaj świeżą kolendrę. Przygotuj sos: w małej misce wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego, sok z połowy limonki i 1 łyżkę oleju sezamowego prażonego. Odstaw sos na bok.

Makaron z indykiem na ostro

4. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju arachidowego i wrzuć mięso.

w woku smaży się pokrojone mięso z kurczaka

5. Mięso smaż mieszając co jakiś czas (podrzucając patelnią) 1-2 minuty w zależności od wielkości kawałków. Przesmażone wstępnie mięso zdejmij z patelni i rozłóż na ręczniku papierowym.

w woku smaży się mięso z indyka

6. Po zdjęciu mięsa na patelnię wrzuć pieczarki; smaż je 1 minutę, aż lekko się zrumienią.

w woku smażą się pokrojone pieczarki brązowe

7. Do pieczarek wrzuć blanszowany groszek cukrowy. Smaż wszystko 2 minuty, po czym zdejmij warzywa z patelni i odłóż na ręcznik papierowy.

smażenie warzyw w woku

8. Na patelnię wlej łyżeczkę oleju arachidowego (patelnia musi być teraz nieco mniej nagrzana, w przeciwnym wypadku składniki, które zaraz na nią wrzucisz spalą się błyskawicznie). Wrzuć orzeszki ziemne, imbir, białą część dymki, chilli, świeżą kolendrę – mieszaj i smaż wszystko około 30 sekund, aż poczujesz wspaniały aromat smażonych składników.

UWAGA: Zbyt mocno nagrzany wok spowoduje błyskawiczne przypalenie się składników.

Makaron z indykiem na ostro

9. Na patelnię wrzuć przesmażone wcześniej mięso oraz pieczarki i groszek cukrowy – smaż wszystko 1 minutę utrzymując średnią temperaturę patelni.

Makaron z indykiem na ostro

10. Na patelnię wrzuć przygotowany według opisu na opakowaniu makaron. Wymieszaj wszystko delikatnie.

Makaron z indykiem na ostro

11. Włóż na patelnię pozostałe składniki, czyli zieloną dymkę i kiełki.

Makaron z indykiem na ostro

12. Do dania wlej wcześniej przygotowany sos. Wymieszaj i smaż 1 minutę.

Makaron z indykiem na ostro


MAKARON Z INDYKIEM NA OSTRO

Pikantny, jak trzeba podawaj natychmiast po jego przyrządzeniu ozdobiony listkami świeżej kolendry.

Makaron z indykiem na ostro

Zrób INDYKA po AZJATYCKU przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *