Makaron z grzybami leśnymi, świeżymi takimi prosto z lasu to danie królewskie, przynajmniej jak dla mnie. To danie proste i szybkie, jego smak jednak z pewnością podbije również Wasze podniebienia. Do tego znakomitego dania proponuję użyć makaronu tagliatelle (wstążki), albo pappardelle (grubsze wstążki). Są na tyle szerokie, że wspaniale oblepią się sosem grzybowym. Ponadto kilka użytych pomidorków koktajlowych, z pozoru zbędnych, dodają nie tylko kolorytu daniu, ale i przełamują smak.


MAKARON Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów świeżych, leśnych grzybów, najlepiej różnych rodzajów;
  • 300 gramów makaronu tagliatelle;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 papryczka chilli;
  • szklankę bulionu grzybowego lub warzywnego;
  • sporą garść sera typu parmezan;
  • natka pietruszki;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

MAKARON Z GRZYBAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Głównym składnikiem tego dania są oczywiście leśne grzyby, najlepiej różnych rodzajów. Ja dałem po sporej garści kozaków, prawdziwków i kurek. Myślę, że grzybów było około 500 gramów.

2. Grzyby oczyść z nieczystości pędzelkiem, pokrój w grube kawałki i włóż do durszlaka. Przelej bieżącą wodą przez 2-3 sekundy i pozostaw do odcieknięcia.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, po czym wrzuć drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek) oraz pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku. Smaż około 1 minuty mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Makaron z grzybami będzie lekko pikantny o delikatnym aromacie czosnku.

4. Wrzuć na patelnię grzyby, posól je, dość sporo popieprz i wlej szklankę bulionu grzybowego lub warzywnego. Duś wszystko na średnim ogniu – z grzybów dodatkowo wytrąci się sporo wody, zatem w pewnym momencie na patelni będzie zbyt dużo płynu – należy go odparować.

Makaron z grzybami

5. Do wrzącej, mocno osolonej wody wrzuć 300 gramów makaronu tagliatelle i gotuj według wskazań na opakowaniu.

Makaron z grzybami

6. Zetrzyj sporą garść sera typu parmezan, posiekaj drobno natkę pietruszki.

Makaron z grzybami

7. Po około 8 minutach grzyby winny zmięknąć, a sos lekko się zredukować. Wyłącz gaz pod patelnią.

Makaron z grzybami

8. Odcedź makaron (jeżeli trzeba wlej nieco wody z gotowania makaronu na patelnię) i wrzuć na patelnię, wciśnij również kilka pomidorków koktajlowych i wlej łyżkę jak najlepszej oliwy.

Makaron z grzybami

9. Całość dodatkowo popieprz i wrzuć natkę pietruszki. Zamieszaj.

Makaron z grzybami


MAKARON Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Podawaj posypany świeżo startym parmezanem lub innym serem o podobnym, wyraźnym smaku.

talerz z makaronem tagliatelle z grzybami

Wolisz ZUPĘ ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *