Makaron z grzybami leśnymi, świeżymi takimi prosto z lasu to danie królewskie, przynajmniej jak dla mnie. To danie proste i szybkie, jego smak jednak z pewnością podbije również Wasze podniebienia. Do tego znakomitego dania proponuję użyć makaronu tagliatelle (wstążki), albo pappardelle (grubsze wstążki). Są na tyle szerokie, że wspaniale oblepią się sosem grzybowym. Ponadto kilka użytych pomidorków koktajlowych, z pozoru zbędnych, dodają nie tylko kolorytu daniu, ale i przełamują smak.


MAKARON Z GRZYBAMI LEŚNYMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów świeżych, leśnych grzybów, najlepiej różnych rodzajów;
  • 300 gramów makaronu tagliatelle;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 papryczka chilli;
  • szklankę bulionu grzybowego lub warzywnego;
  • sporą garść sera typu parmezan;
  • natka pietruszki;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

MAKARON Z GRZYBAMI LEŚNYMI PRZYGOTOWANIE:

1. Głównym składnikiem tego dania są oczywiście leśne grzyby, najlepiej różnych rodzajów. Ja dałem po sporej garści kozaków, prawdziwków i kurek. Myślę, że grzybów było około 500 gramów.

świeże grzyby na stole

2. Grzyby oczyść z nieczystości pędzelkiem, pokrój w grube kawałki i włóż do durszlaka. Przelej bieżącą wodą przez 2-3 sekundy i pozostaw do odcieknięcia.

pokrojone świeże grzyby w durszlaku

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu do wszystkich przepisów.

Sprawdź
Kup terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy


MAKARON Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Podawaj posypany świeżo startym parmezanem lub innym serem o podobnym, wyraźnym smaku.

Makaron z grzybami leśnymi

Wolisz ZUPĘ ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *