Makaron z groszkiem i kozim serem to danie nieco eksperymentalne. Przepis na podobne danie dostałem od kolegi, który mieszka w Australii. Tam połączenie oliwy czosnkowej z sokiem z cytryny oraz makaronu i grzanek nie jest niczym nadzwyczajnym. Kolega zainspirował mnie i oto przedstawiam Wam moją wersję „pasty po australijsku” – jest naprawdę ciekawie. Ważna uwaga: czosnek należy smażyć krótko, w przeciwnym razie stanie się gorzki. Jeżeli Twój taki będzie po prostu go wyrzuć, bo inaczej zepsuje danie. Jeżeli zaś jest smaczny dodaj go do potrawy. Zapraszam.


MAKARON Z GROSZKIEM I KOZIM SEREM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu (tutaj sycylijskie casarecce);
  • 250 gramów groszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej;
  • 1 cytryna najlepiej BIO (niepryskana);
  • kilka ząbków czosnku;
  • 1 bułka typu ciabatta;
  • serek kozi do smarowania;
  • sól, pieprz;

MAKARON Z GROSZKIEM I KOZIM SEREM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Makaron z groszkiem i kozim serem składniki

2. Ciabattę pokrój w drobną kostkę, a groszek cukrowy dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie podziel na ósemki, a te pokrój w poprzek na połowę.

Makaron z groszkiem i kozim serem składniki

3. Obierz 4-5 ząbków czosnku i pokrój je w plasterki.

obrane i pokrojone ząbki czosnku

4. Groszek cukrowy wrzuć na wrzącą lekko osoloną wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty. Odcedź groszek, przelej zimną wodą i odstaw na bok.

w garnku gotuje się groszek cukrowy

5. Do garnka wlej wrząca wodę, posól ją dość obficie i wrzuć makaron. Gotuj go według wskazań na opakowaniu, aż stanie się „al dente”.

w garnku gotuje się makaron

6. Groszek cukrowy pokrój wzdłuż na połowę (to opcja). Ja zrobiłem to tylko dlatego, aby groszek kształtem przypominał mój makaron.

krojenie ugotowanego groszku cukrowego

7. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć czosnek. Smaż, aż lekko zbrązowieje. Wyłóż go na ręcznik papierowy.

na patelni na ilocie smażą se płatki czosnku i

8. Na pozostałą na patelni oliwę wrzuć chleb i smaż krótko, aż uzyskasz chrupiące grzanki. Również wyłóż je na ręcznik papierowy.

przyrządzanie domowych grzanek

9. Dolej nieco oliwy na patelnię i wrzuć cytrynę. Smaż ją około 4 minut na średnim ogniu, aż zacznie lekko brązowieć i puści sok.

na patelni smażą się kiszone cytryna

10. Odcedź makaron i wrzuć na patelnię z sosem cytrynowo – czosnkowym. Dolej trochę wody z gotowania makaronu. Dodaj groszek cukrowy, posól, popieprz. Zamieszaj.

Makaron z groszkiem i kozim serem

11. Potrawę wyłóż na talerze – dodaj zrumieniony czosnek, ale tylko wtedy, gdy nie jest gorzki.

Makaron z groszkiem i kozim serem


MAKARON Z GROSZKIEM I KOZIM SEREM

Całość posyp grzankami, a na wierzchu rozłóż kilka kawałków miękkiego, koziego serka. 

Makaron z groszkiem i kozim serem

Spróbuj również CURRY WARZYWNE przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *