Makaron z golonką obiad pyszny i błyskawiczny

Makaron zmieszany z gotowaną golonką krótko przesmażoną z drobno krojonymi warzywami.

Makaron z golonką to danie, które powstało spontanicznie. Użyłem do niego składników, które akurat miałem pod ręką. Nie wiedzieć skąd znalazła się tam również golonka, taka gotowa, ze sklepu. I powiem krótko, danie wyszło absolutnie znakomicie. Oczywiście przeciwników golonki pewnie nie przekonam, ale co tam. Za tym fanów golonki do tego dania przekonywać nie muszę, to pozycja obowiązkowa dla Was. Golonka w tym przypadku nadała daniu znakomitego smaku, choć zapewne pieczona lub gotowana samodzielnie będzie znacznie lepszym dodatkiem. Tak, czy siak ważne, aby nie smażyć jej za długo.

Składniki

200 gramów makaronu linguine;
kawałek gotowanej lub pieczonej golonki;
mały kawałek czerwonej papryki;
ząbek czosnku;
żółta papryczka chilli;
1 łodyga selera naciowego;
listki selera naciowego;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Przepis na makaron z golonką

200 gramów makaronu linguine (lub innego według własnego smaku) ugotuj  w dobrze osolonej wodzie do stanu „al dente”.

Przygotuj składniki dania: mały kawałek czerwonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę, 1 ząbek czosnku obrany i drobno posiekany, 1 żółtą papryczkę chili drobno posiekaną, 1 łodygę selera naciowego drobno posiekaną, listki selera naciowego.

Pokrój golonkę w nieduże paseczki. Ile potrzeba golonki? Tyle, ile uważasz. Pamiętaj, że to danie makaronowe, więc golonka ma jedynie wzbogacić smak, a nie zdominować danie. Z drugiej strony to makaron z golonką, nie musisz oszczędzać na mięsie.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy, a następnie wrzuć słodką paprykę i seler naciowy. Smaż około 1 minuty mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie wrzuć na patelnię czosnek i papryczkę chili i smaż wszystko 30 sekund. Dodaj golonkę i smaż krótko, aby mięso jedynie się podgrzało. Dwie minuty na średnim ogniu powinny wystarczyć.

Makaron z golonką przepis

Wyłącz gaz pod patelnią. Na patelnię wrzuć odcedzony makaron, dodaj listki selera naciowego i wlej 1 łyżkę oliwy extra vergine. Zamieszaj delikatnie całość. Podawaj z niewielką ilością startego parmezanu.


Zobacz również  przepis na węgierska zupa pasterska i przepis na spaghetti z boczkiem szwarcwaldzkim.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *