Makaron z dorszem w sosie szpinakowym to danie proste i szybkie, o ile nieco wcześniej przygotujesz sobie rybę. Ale tak po prawdzie to danie najlepiej jest przyrządzić, gdy trochę ryby pozostanie po jakiejś wcześniejszej degustacji. W takim przypadku makaron z dorszem w sosie szpinakowym będzie doskonałym wykorzystaniem nadmiaru ryby. Mój sos szpinakowy jest niezwykle smaczny dzięki użyciu sporej ilości czosnku, masła i odrobiny tylko śmietany.
Składniki
300 gramów makaronu penne;
surowy dorsz o wadze 500 gramów;
350 gramów mrożonego szpinaku;
4 ząbki czosnku;
1 łyżka gęstej, kwaśnej, 18% śmietany;
1-2 łyżki masła;
50 gramów sera dojrzewającego;
Makaron z dorszem w sosie szpinakowym przepis
Rybę dobrze oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie dobrze ją posól i umieść ją w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Upieczoną rybę wyjmij i pozostaw do przestygnięcia, a następnie obierz mięso z ryby usuwając dokładnie wszystkie ości i skórę.
Przygotuj sos szpinakowy
Podczas gdy ryba się piecze zrób sos szpinakowy. W niedużym rondelku umieść masło i rozpuść je uważając, aby się nie przypaliło. Na rozpuszczone masło wrzuć mrożony szpinak i wlej pół szklanki gorącej wody. Duś szpinak na średnim ogniu, aż cały się rozmrozi i połączy z masłem (około 10 minut).
Do szpinaku wyciśnij przez praskę czosnek, dodaj sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Zamieszaj i duś szpinak około 5 minut. Gdy szpinak jest gotowy dopraw go ostatecznie do smaku (jeżeli potrzeba) i dodaj 1 łyżkę śmietany. Dokładnie zamieszaj, zagotuj i odstaw sos szpinakowy na bok.
Ugotuj makaron
Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Pamiętaj, że aby makaron dobrze się ugotował użyj około 1 litra wody na 100 gramów makaronu, wodę dobrze posól, a makaron gotuj, aby był „al dente”, czyli na ząb. Ugotowany makaron odcedź i włóż z powrotem do garnka, w którym się gotował. Podczas odcedzania makaronu koniecznie zachowaj pół szklanki wody z jego gotowania.
Makaron z dorszem sosie szpinakowym propozycja podania
Do makaronu wrzuć dorsza i wlej sos szpinakowy. Jeśli jest za gęsty dodaj nieco zachowanej z gotowania makaronu wody. Do makaronu z dorszem zetrzyj ser dojrzewający. Tyle, ile lubisz i taki, jaki lubisz. U mnie pozostało jeszcze trochę przywiezionej z Krety grawiery z suszonym tymiankiem. Podawaj od razu, a na talerzu dopraw jeszcze trochę serem dojrzewającym.
Oto przepis na zupa koperkowa z ryżem. Prosty i pyszny.