Makaron z cukinią szynką i figami to magiczne połączenie. Oto symbiozie poddane zostają słona i charakterystyczna w smaku dojrzewająca szynka oraz słodkie figi. Mozzarella ma za zadanie danie uatrakcyjnić, cukinia zaś jako warzywo uzupełnia tę interesującą potrawę. Całość przygotowuje się błyskawicznie. Pamiętać należy o dwóch rzeczach. Po pierwsze szynka dojrzewająca nie powinna zostać podgrzana, bo zmieni swój smak. Po drugie figi muszą być naprawdę dojrzałe, bardzo słodkie. Znalezienie u nas takowych nie jest sprawą łatwą ale uwierzcie, że warto się potrudzić.


MAKARON Z CUKINIĄ SZYNKĄ I FIGAMI

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów makaronu tagliatelle (cienkie wstążki);
  • 80 gramów szynki dojrzewającej;
  • 2-3 bardzo dojrzałe figi;
  • 100 gramów sera mozzarella;
  • 1 duża cukinia;
  • sól, pieprz;

MAKARON Z CUKINIĄ SZYNKĄ I FIGAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

składniki do przygotowania szybkiego dania z makaronem

2. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Startą cukinię przełóż na durszlak, posyp solą i pozostaw na 20 minut.

na dużych oczkach tarki ścierania jest cukinia

3. Szynkę dojrzewającą wyłóż na zewnątrz na minimum 30 minut przed jej konsumpcją. Ten rodzaj wędliny, aby smakował jak należy musi być podawany w temperaturze pokojowej. Figi również trzymaj na wierzchu, ponieważ lodówka zabija smak owoców.

na desce kuchennej leżą plasterki szynki dojrzewającej i rozcięte figi

4. W garnku w dobrze osolonej wodzie gotuj makaron.

w garnku gotuje się makaron

5. Cukinię bardzo dobrze odciśnij z wody. Z wielkiej cukinii zostanie zaledwie jej garść, tak właśnie ma być. Wrzuć ja na patelnię na średnio rozgrzaną oliwę.

na patelni smaży się starta na dużych oczkach tarki cukinia

6. Duś cukinię 1-2 minuty. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię do cukinii.

wrzucanie ugotowanego makaronu na patelnię z przesmażonymi warzywami

7. Wlej na patelnię 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.

Makaron z cukinią szynką i figami

8. Wrzuć na patelnię miąższ z figi. Zamieszaj i lekko podgrzej całość.

Makaron z cukinią szynką i figami

9. Zdejmij patelnię z gazu i od razu dodaj drobno poszarpaną mozzarellę. Całość wymieszaj, aby ser dostał się do środka i zaczął topnieć. Również figi pod wpływem ciepła zmienią konsystencję na pastę, dzięki czemu oblepią wstążki makaronu.

Makaron z cukinią szynką i figami


MAKARON Z CUKINIĄ SZYNKĄ I FIGAMI

Tuż przed podaniem dania włóż poszarpaną szynkę dojrzewającą i krótko wymieszaj całość. Podawaj od razu z lampką dobrego czerwonego wina. Słodycz fig i słoność szynki decydują o fantastycznym smaku tej pasty.

Makaron z cukinią szynką i figami

Przygotuj także FRITTATĘ z CUKINIĄ przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *