Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami to proste i szybkie danie. Nie ma w nim fajerwerków, ale przecież nie na co dzień jada się wypasione obiady. Sztuką jest zrobienie dobrego obiadu z kilku składników, które akurat zalegają nam w lodówce. Czasem wydaje się to niemożliwe, bo cóż można zrobić mając trochę boczku i kopru włoskiego. Od czego jednak głowa na karku; ja szukając głębiej znalazłem jeszcze słoninę oraz kapary. Makaron mam zawsze, jak chyba większość z Was. Warto również mieć ser parmezan lub Grana Padano, które zawsze znakomicie doprawią makaronowe danie. Zapraszam, jest pysznie.


MAKARON Z BOCZKIEM

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów makaronu penne;
  • 50 gramów boczku surowego wędzonego lub specku;
  • mała bulwa kopru włoskiego z natką;
  • 2 łyżki kaparów;
  • plaster wędzonej słoniny;
  • parmezan lub Grana Padano;
  • pieprz;

MAKARON Z BOCZKIEM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami

2. Fenkuł pokrój w drobną kostkę. Koniecznie zachowaj jego nać, którą ozdobisz na koniec danie. To kompletnie niedoceniana przez nas część fenkuła. Podobnie jak nać pietruszki ma mnóstwo witamin i jest bardzo aromatyczna.

Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami

3. Kapary odsącz z zalewy, przygotuj boczek. Może to być nasz tradycyjny surowy wędzony boczek lub <<SPECK>> albo szynka szwarcwaldzka. W sumie nie ma to większego znaczenia, po prostu użyj to, co masz akurat w lodówce.

Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami

4. Boczek pokrój w drobną kostkę. Jeśli dysponujesz wędzoną słoniną to jej mały plasterek nada daniu fantastycznego smaku.

Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami

5. Gdy wszystkie składniki masz przygotowane możesz przystąpić do przygotowania dania. Zrobisz je błyskawicznie.

Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami

6. Do gotującej się, dobrze osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go według wskazań na opakowaniu. Jak prawidłowo gotować makaron dowiesz się <<TUTAJ>>.

Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami

7. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć pokrojony fenkuł. Od razu posyp go świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami

8. Wrzuć na patelnię boczek oraz słoninę. Smaż wszystko na niezbyt mocnym ogniu, aby nie przypalić, a wydobyć smak składników.

Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami

9. Dorzuć na patelnię kapary.

Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami

10. Smaż wszystko chwilkę, aż z oliwy, boczku i pozostałych składników wytworzy się pyszny sos.

Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami

11. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię z przesmażonymi składnikami. Energicznie zamieszaj, aby sos pokrył makaron.

Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami


MAKARON Z BOCZKIEM FENKUŁEM I KAPARAMI

Podawaj posypany startym parmezanem i ozdobiony natką fenkuła.

Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami


2 thoughts on “MAKARON z BOCZKIEM fenkułem i kaparami”

  1. Dzięki Iwona 🙂 Uwielbiam fenkuł na surowo, ale i taki ugotowany na gęsto. Staje się wtedy słodki, obłędny. W takiej formie doskonale smakuje właściwie ze wszystkim, szczególnie w zupie, risotto, czy właśnie z makaronami.

  2. Mniam! Pysznie się czyta ten przepis i na pewno wspaniale smakuje, jak wszystko, co gotujesz, Tomaszu! Pozdrowienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *