Łosoś zapiekany z koperkiem według przepisu poniżej jest przykładem na to, że fast food może być smaczny i zdrowy. I że zamiast jadać gotowce na mieście lepiej go przygotować w domu. Aby przygotować takiego łososia nie potrzeba żadnych umiejętności, ani też wielu składników. Ot wracacie z pracy do domu, włączacie piekarnik, a w tym czasie przygotowujecie rybę. Surówkę do ryby możecie kupić w drodze do domu, albo na szybko przygotować coś prostego. Ja wiem, że pokusa kupienia czegoś do odgrzania w mikrofali jest wielka, ale uwierzcie, nie warto sobie rujnować zdrowia.


ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z KOPERKIEM

SKŁADNIKI:

  • filet z łososia o wadze 300 gramów (na 2 osoby);
  • pęczek świeżego koperku;
  • limonka lub cytryna;
  • oliwa z oliwek extra vergine;
  • sól, pieprz;

ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z KOPERKIEM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Jeżeli uważasz, że filet z łososia jest drogi przeczytaj mój post <<TUTAJ>>.

kawałek fileta z łososia pęczek koperku oliwa extra vergine

2. Rybę umyj pod bieżącą wodą i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie łososia posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

przyprawiony filet z łososia

3. Skrop rybę jak najlepszą oliwą extra vergine. Oliwy nie może być zbyt wiele, bo łosoś jest tłustą rybą, więc nie ma potrzeby dodatkowo zalewać go tłuszczem.

polewanie fileta z łososia oliwą

4. Posiekaj pęczek koperku i nałóż na łososia. Koperku powinno być dużo, bowiem podczas pieczenia straci nieco na swoim aromacie. Jego odpowiednio duża ilość zapewnia nam właściwe doznania smakowe.

Łosoś zapiekany z koperkiem

5. Oliwę wraz z koperkiem bardzo dobrze wmasuj w rybę. Do czasu jej pieczenia przykryj rybę folią spożywczą.

marynowanie łososia

6. Tuż przed pieczeniem skrop rybę sokiem z limonki lub cytryny. Jeżeli zrobisz to wcześnie ryba się niepotrzebnie zetnie. Chodzi jedynie o walory smakowe, więc wystarczy skropić ją sokiem właśnie dopiero teraz.

Łosoś zapiekany z koperkiem

7. Piecz łososia w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Czas pieczenia ryby zależy od grubości fileta.  Stopień wysmażenia najlepiej sprawdzić lekko nakłuwając ją nożem pośrodku fileta i  lekko ją rozchylając.

Łosoś zapiekany z koperkiem


ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z KOPERKIEM

Najlepiej smakuje podany od razu. Do łososia podać możesz dowolne warzywo lub surówkę. Na przykład taką z białej rzodkiewki, na którą przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.

Łosoś zapiekany z koperkiem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *