Łosoś z piekarnika podany z ciekawie przyrządzoną ciecierzycą to bardzo łatwe, zdrowe i niezwykle kolorowe danie. Jadam je z przyjemnością, bo dostarcza mi wiele radości zwłaszcza zimą, kiedy szarości za oknem powodują depresję u wielu z nas. Szczególnie ciekawie komponuje się do łososia ciecierzyca na gęsto, ale nie przerażajcie się. W tym wypadku „na gęsto” dodaje tylko smaku temu warzywu. Całość bardzo zrównoważona i delikatna. Zdecydowanie danie dla każdego, jednak kto nie lubi łososia znajdzie podobny przepis na mojej stronie z użyciem piersi z kurczaka.


ŁOSOŚ Z PIEKARNIKA

SKŁADNIKI

filet lub dzwonko z łososia o wadze 200 gramów na osobę;[FMP]
po 1 sztuce małej zielonej, czerwonej i żółtej papryki;
puszka ciecierzycy;
kilka filecików z sardeli (anchois);
miód;
cytryna;
oliwa extra vergine;
suszone liście limonki kaffir;
suszony tymianek;
skrobia ziemniaczana;
pół szklanki bulionu warzywnego;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Łosoś z piekarnika z ciecierzycą na gęsto składniki

2. W małym słoiczku wymieszaj 2 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżkę miodu. Ostateczny smak marynaty zależy oczywiście od Ciebie.

przyrządzanie sosu winegret

3. Papryki przekrój na cztery części każdą, pozbaw gniazd nasiennych, umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i przełóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać danie. Tam skrop je oliwą i dokładnie wymieszaj, aby każda część oblepiła się oliwą.

polewanie pokrojonych warzyw oliwą

4. Rybę posól delikatnie i posyp pokruszonymi listkami kafiir (do kupienia w supermarketach).

doprawianie fileta z łososia suszonymi listka kaffir

5. Łososia oblej wcześniej przygotowaną słodko kwaśną marynatą i odstaw na 15 minut polewając go często marynatą, która z niego spływa.

podlewanie kawałka łososia sosem winegret

6. Ułóż rybę w naczynia pomiędzy paprykami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut.

Łosoś z piekarnika z ciecierzycą na gęsto

7. Gdy łosoś się piecze przygotuj ciecierzycę na gęsto. W tym celu odcedź ją z puszki i odstaw na bok. Kilka filecików z sardeli drobno posiekaj, obierz i pokrój drobno czosnek.

przyrządzanie ciecierzycy na gęsto

8. Na małej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć sardele oraz czosnek. Smaż krótką chwilkę na niezbyt mocnym ogniu.

na patelni smażą się kapary anchois i drobno posiekana cebula

9. Wlej na patelnię odrobinę bulionu warzywnego i dosłownie pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Zamieszaj – sos na patelni powinien lekko zgęstnieć.

zagęszczanie sosu skrobią ziemniaczaną

10. Dodaj nieco soli, suszonego tymianku i wciśnij sok z połowy cytryny.

przyrządzanie ciecierzycy na gęsto

11. Wrzuć na patelnię ciecierzycę i zamieszaj.

przyrządzanie ciecierzycy na gęsto

12. Ciecierzyca jest gotowa za około 1 minutę – gdy sos na patelnie zgęstnieje i oblepi dokładnie każde ziarno ciecierzycy.

ciecierzyca w sosie na gęsto [/FMP]

13. Łosoś z piekarnika po około 10-12 minutach pieczenia powinien być już upieczony (zależy od jego grubości) – pora zasiadać do stołu.

łosoś z piekarnika


ŁOSOŚ Z PIEKARNIKA Z CIECIERZYCĄ NA GĘSTO

Podawaj z pieczoną papryką. Wygląda i smakuje naprawdę świetnie.

łosoś z piekarnika z ciecierzycą na gęsto


A może zjesz KRÓLIKA pieczonego? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.