Łosoś z patelni z brokułem chrupiącym podany

Łosoś w kawałku krótko smażony z patelni na mocnym ogniu, a następnie podany z krótko gotowanym brokułem.

Łosoś z patelni to temat oklepany. Mój przepis jednak różni się tym, że pokazuję w nim triki, dzięki którym Twój łosoś będzie smakował wyjątkowo. I udowodnię także, że przepyszny i zdrowy obiad można przygotować w 15 minut używając jedynie dwóch naczyń. Twój łosoś z patelni będzie wewnątrz soczysty, a jego skórka będzie wspaniale chrupiąca. Krótko gotowane różyczki brokuła uzupełnią to niezwykle proste, szybkie i pyszne danie. Zapraszam na rewelacyjny obiad w 15 minut.

Składniki

dzwonko z łososia o wadze około 200 gramów
mały brokuł
sól

Łosoś z patelni przepis

Ja najczęściej używam dzwonka z łososia. W tym wypadku wystarczyła połowa dzwonka, bowiem całe dzwonko ważyło około 400 gramów. Z ryby usuń ości, umyj ją, osusz ręcznikami papierowymi i posól. Na dobrze rozgrzaną patelnię włóż łososia. Przesuń go po całej patelni, aby rybi tłuszcz pokrył jej dno. Smaż rybę na mocnym ogniu kilka minut bez dotykania jej.

Z brokuła oddziel nieduże różyczki i wrzuć je do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotuj warzywo 2-4 minuty od ponownego zagotowania wody. Gdy brokuł jest „al dente” odcedź go, przelej krótko zimną wodą, włóż z powrotem do garnka w którym się gotował, przykryj garnek pokrywką. Odstaw na bok.

Podczas gdy brokuły się gotują ryba powinna być już od spodu rumiana, a jej wnętrze w dolnej części ścięte. Jeżeli zauważysz, że patelnia zaczyna dymić unieś ją na chwilę, aby obniżyć temperaturę patelni o kilka stopni. Następnie ponownie postaw ją na ogień. Jeżeli Twój kawałek ryby jest gruby możesz w tym momencie na 2 minuty przykryć patelnię pokrywką. Odwróć rybę na drugą stronę. Teraz zmniejsz ogień pd patelnią do średniego i smaż dalej łososia. Zobacz, jak pięknie ryba zrumieniła się już z jednej strony.

Łosoś z patelni sposób podania

Pod koniec smażenia łososia odwróć go „na grzbiet” i smaż chwilę, aby jego skórka stała się pięknie chrupiąca. Gdy ryba jest usmażona zdejmij ją z patelni i połóż na kilkanaście sekund na ręcznikach papierowych, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wyłóż rybę na talerz, obok rozłóż ugotowane różyczki brokuła. Warzywo polej tłuszczem z patelni, który wytopił się podczas smażenia łososia. Podawaj od razu, póki ryba i brokuły są ciepłe.


Przygotuj także pyszne kotleciki z łososia po tajsku oraz łosoś z grilla podany z bulgurem i warzywami. Zdrowo i pysznie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *