łosoś z patelni

Łosoś z patelni to temat oklepany. Mój przepis jednak różni się tym, że pokazuję Wam w nim triki, dzięki którym Wasz łosoś będzie smakował wyjątkowo. I udowodnię Wam także, że przepyszny i zdrowy obiad można przygotować w 15 minut używając jedynie dwóch naczyń. Wasz łosoś z patelni będzie wewnątrz soczysty, a jego skórka będzie wspaniale chrupiąca. Krótko gotowane różyczki brokuła uzupełnią to niezwykle proste, szybkie i pyszne danie. Zapraszam na rewelacyjny obiad w 15 minut.


ŁOSOŚ Z PATELNI

SKŁADNIKI

dzwonko z łososia o wadze około 200 gramów
mały brokuł
sól


ŁOSOŚ Z PATELNI PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki. Ja najczęściej używam dzwonka z łososia. W tym wypadku wystarczyła połowa dzwonka, bowiem całe dzwonko ważyło około 400 gramów.

łosoś z patelni składniki

2. Z ryby usuń ości, umyj ją, osusz ręcznikami papierowymi i posól.

kawałek łososia

3. Z brokuła oddziel nieduże różyczki. Ugotują się błyskawicznie.

różyczki brokuła leżą w durszlaku

4. Na dobrze rozgrzaną patelnię włóż łososia. Przesuń go po całej patelni, aby rybi tłuszcz pokrył jej dno. Smaż rybę na mocnym ogniu kilka minut bez dotykania jej.

kawałek łososia smaży się na patelni

5. Do garnka z osoloną gotującą się wodą wrzuć różyczki brokuła. Gotuj warzywo 2-4 minuty od ponownego zagotowania wody.

w garnku gotują się różyczki brokuła

6. Podczas gdy brokuły się gotują ryba powinna być już od spodu rumiana, a jej wnętrze w dolnej części ścięte. Jeżeli zauważysz, że patelnia zaczyna dymić unieś ją na chwilę, aby obniżyć jej temperaturę patelni o kilka stopni. Następnie ponownie postaw ją na ogień.

łosoś z patelni

7. Jeżeli Twój kawałek ryby jest gruby możesz w tym momencie na 2 minuty przykryć patelnię pokrywką.

łosoś z patelni

8. Odwróć rybę na drugą stronę. Teraz zmniejsz ogień pd patelnią do średniego i smaż dalej łososia. Zobacz, jak pięknie ryba zrumieniła się już z jednej strony.

łosoś z patelni

9. Gdy brokuł jest „al dente” odcedź go, przelej krótko zimną wodą, włóż z powrotem do garnka w którym się gotował, przykryj garnek pokrywką. Odstaw na bok.

w garnku leżą ugotowane różyczki brokuła

10. Na koniec smażenia łososia odwróć go „na grzbiet” i smaż chwilę, aby jego skórka stała się pięknie chrupiąca.

łosoś z patelni

11. Gdy ryba jest usmażona zdejmij ją z patelni i połóż na kilkanaście sekund na ręcznikach papierowych, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

łosoś z patelni

12. Wyłóż rybę na talerz, obok rozłóż ugotowane różyczki brokuła. Warzywo polej tłuszczem z patelni, który wytopił się podczas smażenia łososia.

łyżeczka tłuszczu wytopionego ze smażenia ryby


ŁOSOŚ Z PATELNI SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu, póki ryba i brokuły są ciepłe.

łosoś z patelni


Przygotuj także pyszne kotleciki po tajsku z łososia przepis <<TUTAJ>>.


jagnięcina z warzywami Previous post JAGNIĘCINA z WARZYWAMI przepis z Krety
quesadilla z tuńczykiem Next post QUESADILLA z TUŃCZYKIEM w sałatce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *