Łosoś wędzony z figami oliwą i musztardą podany

Łosoś wędzony w plastrach podany z dojrzałymi figami i sosem musztardowym, na koniec skropiony oliwą.

Łosoś wędzony z figami i oliwą podany to banalne, aczkolwiek niezwykłe smaczne połączenie. To idealna przystawka, w której słoność łososia kompensowana jest słodyczą fig. Aby tak się stało potrzeba jednak fig bardzo dojrzałych, niezwykle smacznych, słodkich. Wiem, że niełatwo o takie u nas, ale kiedy jak nie we wrześniu próbować takowych szukać. Parę dodatków genialnie podkreśla klasę tej pysznej przystawki. Gorąco zachęcam, bo naprawdę warto.

Składniki

80 gramów łososia wędzonego na zimno
3-4 bardzo dojrzałe figi
sos musztardowo koperkowy (np. taki z IKEA) lub dobra musztarda
świeży koperek
cytryna
oliwa extra vergine

Łosoś wędzony z figami podany przepis

Zadbaj o dobrej jakości łososia wędzonego, a przede wszystkim o bardzo dojrzałe figi. Sos koperkowo musztardowy z IKEA będzie świetnie pasował do tego zestawu. Jeżeli jednak nim nie dysponujesz po prostu dodaj dobrą musztardę. Bynajmniej nie chodzi mi o sarepską, albo chrzanową, a dobrą rzemieślniczą musztardę ocierającą się o porządny sos. Dojrzałe figi to prawdziwy skarb, nie tylko do tej przystawki. Figi zawierają potężną dawkę witamin i są super zdrowe. No i pyszne. Ale tylko wtedy, gdy są dojrzałe.

Rozłóż plasterki łososia wędzonego na talerzu. Nałóż na nie trochę sosu koperkowo musztardowego albo musztardy. Nie wiem ile, po prostu według własnego uznania. Zobacz, jak piękne są figi w środku. Dojrzałe figi to jedne z najsmaczniejszych owoców. Po prostu rozerwij każdą z nich otwierając na cztery strony świata Niech pokaże wszystkim swoje piękno. Ułóż otwarte figi na plasterkach łososia. Przekrój cytrynę na połowę i skrop świeżo wyciśniętym sokiem składniki na talerzu.

Łosoś wędzony z figami i oliwą podany

Wybierz jak najlepszą oliwę extra vergine i również skrop nią łososia. Albo nie, nie skrapiaj, po prostu polej całość nieprzyzwoitą ilością tego życiodajnego płynu. Podawaj ozdobione świeżym koperkiem. Doprawdy trudno o lepsze zestawienie. Długo będziesz rozpamiętywać ten smak. Uwierz. To dla takich uniesień kulinarnych warto żyć.


Wypróbuj przepis na bruschetta z pomidorami według almanach kuchni włoskiej.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *