Łosoś smażony z warzywami kolorowymi podany

Łosoś smażony podany z sałatką z białej fasolki i groszku z dodatkiem drobno krojonych i smażonych cukinii, papryki i cebuli.

Łosoś smażony według poniższego przepisu jest dobrą alternatywą dla zwykle oklepanych przepisów na łososia z grilla. Owszem sposób przyrządzenia samej ryby niczym się specjalnie nie różni od jego przyrządzenia na grillu. Nie ma w tym nic złego, bowiem gdy ryba jest dobra to im mniej przy niej cudowania tym lepiej. Tym, co możemy, a nawet powinniśmy zmieniać przy daniach rybnych to raczej sposób ich podawania albo dodatki do nich. W tym przepisie proponuję do apetycznego łososia podać krótko smażone pokrojone warzywa. To szybkie danie, a jego smak Cię nie zawiedzie.

Składniki

dzwonko z łososia o wadze 200 gramów
garść drobnej białej fasolki
garść mrożonego groszku
mała czerwona papryka
kawałek cukinii
1 czerwona cebula
kilka czarnych oliwek
świeży koperek
oliwa extra vergine
sól, pieprz

Łosoś smażony z warzywami przepis

Namocz fasolkę, a następnie gotuj ją do miękkości dodając pod koniec gotowania groszek (mrożony lub świeży). Gdy warzywa są miękkie odcedź je zachowując szklankę wody z ich gotowania.  Następnie przelej zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia.

Cebulę obierz, pokrój w duże kawałki, a następnie rozdziel szczególne jej warstwy na tzw. płatki. Pokrój w małą kostkę czerwoną paprykę i cukinię.

Na patelni smaż dzwonko z łososia. Rób to na średnim ogniu na minimalnej ilości oliwy, albowiem tłuszcz wytopi się z ryby.

Na drugą patelnię wlej oliwę, a następnie wrzuć cebulę, paprykę i cukinię. Smaż 2 minuty na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Dorzuć na patelnię groszek i fasolkę, a następnie wlej na patelnię pół szklanki wody z gotowania fasolki. Dodaj sól, pieprz i duś warzywa kolejne 2 minuty. Obróć rybę na drugą stronę. Gdy warzywa są gotowe wyłącz gaz pod patelnią. Wlej do warzyw 2 łyżki oliwy extra vergine.

Na koniec wciśnij do warzyw sok z połowy cytryny. Na patelni powinien powstać przyjemny sos z oliwy, wody i soku z cytryny. Łosoś powinien być już usmażony. Najlepiej sprawdzić to ostrym nożem delikatnie odchylając jego mięso od kręgosłupa.

Łosoś smażony z warzywami sposób podania

Podawaj łososia z warzywami polewając całość powstałym podczas duszenia warzyw pysznym sosem. Już na talerzu całość posyp koperkiem i skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.


Przygotuj również omlet ze szpinakiem i łososiem wędzonym oraz łosoś z patelni z brokułem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *