Łosoś pieczony z efektowną sałatką to danie dla amatorów smaków raczej zdecydowanych. Łosoś pieczony jest bowiem w przyprawach azjatyckich, a sałatka podana do niego zawiera bulgur, koper włoski i pestki granatu. Myślę, że warto spróbować – zachęcam. Sałatkę można podać albo na gorąco, albo w temperaturze pokojowej, smakuje tak samo dobrze. Surowy koper włoski w tej sałatce jest rewelacyjny; jeżeli nie znasz jego smaku ta sałatka jest najlepszym daniem do jego wypróbowania, ponieważ koper jedynie delikatnie uzupełnia jej smak, a nie dominuje w niej.


ŁOSOŚ PIECZONY

SKŁADNIKI:

  • dwa około 200 gramowe kawałki fileta z łososia;
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej „5 smaków”;
  • 1 cebula czerwona;
  • pół papryczki chilli;
  • mały kawałek świeżego imbiru;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • 1 cytryna;
  • kilka pomidorów suszonych (w oliwie);
  • 1 szklanka bulguru;
  • 1 bulwa kopru włoskiego;
  • kmin rzymski;
  • pestki granatu;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

ŁOSOŚ PIECZONY PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj dwa około 200 gramowe kawałki fileta z łososia; oczyść je, pozbaw ości, umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

dwa kawałki łososia

2. Do malaksera wrzuć 1 cebulę czerwoną, pół papryczki chili, mały kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, dolej 3 łyżki sosu sojowego i trochę soku z cytryny (do smaku).

przyrządzanie marynaty do łososia

3. Zmiksuj składniki sosu, po czym dodaj 1 łyżeczkę przyprawy chińskiej „5 smaków”. Ponownie zmiksuj wszystko. Sos może być zmiksowany albo na gładko, albo pozostawiony częściowo w drobnych kawałkach – zrób tak, jak lubisz.

gotowa marynata do łososia

4. Sos rozłóż na dnie żaroodpornego naczynia, a na jego wierzch nałóż łososia skórą do góry. Rybę dobrze, ale delikatnie „wgnieć” w sos, aby ten dobrze oblepił łososia. Wstaw łososia do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (na górną półkę) na 15 minut.

marynowanie kawałków łososia

5. Kilka pomidorów suszonych (w oleju) wrzuć do blendera i zmiksuj je. Jedną szklankę bulguru wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wody. Dodaj zmiksowane wcześniej suszone pomidory i odrobinę soli. Całość gotuj przez około 5 minut, aż woda prawie całkowicie odparuje. Wtedy zdejmij garnek z gazu, przykryj go pokrywką i pozostaw na 10 minut, aż bulgur ładnie napęcznieje i wchłonie resztkę wody.

UWAGA: Alternatywnie możesz bulgur zalać wrzątkiem, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na kilkanaście minut.

gotowanie bulguru

6. Jedną sporą bulwę kopru włoskiego pokrój na kawałki – listki odetnij i odłóż na bok.

siekanie fenkuła

7. Przełóż pokrojony koper do malaksera i zmiksuj delikatnie, aby uzyskać drobną kostkę. Zmiksowany koper przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, posiekane listki kopru włoskiego, łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego i trochę soku z cytryny do smaku. Posól, zamieszaj, odstaw na bok.

sałatka z bulguru i fenkuła

8. Bulgur powinien być już napęczniały i miękki, suszone pomidory powinny oddać juz swój smak.  Spulchnij go widelcem.

łosoś pieczony z sałatką z bulguru

9. Bulgur przełóż do miski. Dodaj do niego sałatkę z kopru włoskiego i trochę pestek granatu (jak dobyć pestki z granatu dowiesz się <<TUTAJ>>). Sałatkę dopraw solą, pieprzem i zamieszaj.

łosoś pieczony z sałatką z bulguru

10. Łososia wyjmij z piekarnika. Kawałki ryby wyjmij z naczynia i delikatnie oczyść ze spodu z przypieczonego sosu.

łosoś pieczony


ŁOSOŚ PIECZONY Z SAŁATKĄ Z BULGURU

Podawaj z orzeźwiającą sałatką z bulguru i kopru włoskiego.

łosoś pieczony z sałatką z bulguru


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *