Łosoś to bardzo popularna i bardzo droga ryba. Ma w miarę neutralny, subtelny smak, dzięki czemu lubią ja nawet osoby nie przepadające za rybami. Jest bardzo zdrowa, choć dzisiaj trudno o dzikiego łososia, a te sprzedawane w sklepach choć hodowane w morzu, to jednak karmione sztucznie. Nie ma jednak co marudzić, raz na czas łosoś powinien znaleźć się na naszych talerzach. A że drogi? Poluj na okazje, nie kupuj gotowych filetów po 80 PLN za kilogram, bo pójdziesz z torbami. Czekaj na okazję i kup całą patroszoną rybę, gdy będzie w ofercie za około 25 PLN za kilogram. Ja pokażę Ci, jak ją podzielić i jakie korzyści da i takie rozwiązanie.


ŁOSOŚ FILETOWANIE

SKŁADNIKI:

  • łosoś świeży o wadze blisko 3 kilogramów;
  • duży nóż do filetowania ryb;
  • woreczki do mrożenia żywności;

ŁOSOŚ PRZYGOTOWANIE:

1. Zakładam, że upolowałaś/łeś patroszonego łososia w okazyjnej cienie, czyli poniżej 25 PLN za kilogram. Twój łosoś ma pewnie blisko 3 kilogramy, albo i więcej. Trzeba się nim zająć, najlepiej zaraz po jego zakupie – pod żadnym pozorem nie zostawiaj ryby w worku, czy innych opakowaniach. Trzeba ją wyfiletować, podzielić i zamrozić we właściwy sposób.

świeży łosoś na stole

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

17. Tak przygotowane pozostałe elementy ryby zamroź w jednym woreczku – będzie z nich cudny wywar, o czym przekonasz się z mojego przepisu na zupę rybną…

łosoś filetowanie


ŁOSOŚ FILETOWANIE

Łosoś kosztował mnie 67 PLN. Po rozbiórce uzyskałem 1,8 kilograma czystego fileta oraz elementy na wywar rybny o wadze 800 gramów, z których zrobiłem niewiarygodnie smaczną zupę rybną. Łącznie z całego łososia uzyskałem 16 porcji obiadowych (12 porcji fileta po 150 gramów każdy, z wywaru zupa rybna dla czterech osób). Jak łatwo wyliczyć jedna porcja kosztowała mnie około 4,20 PLN. No i co? Łosoś nie musi być wcale drogi.

Zrób genialną WYWAR RYBNY przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *