Obejrzano: 72
0 0
Czas czytania:2 Minuty, 58 Sekundy

Łopatka wieprzowa pieczona według mojego sposobu to prawdziwe arcydzieło smaku. Aby jednak nim się stała muszą być zachowane pewne warunki. Po pierwsze mięso. Użyłem całej przedniej nogi młodego mlecznego prosiaczka. Wraz ze skórą oczywiście. Mięso chrupać przecież nie będzie po upieczeniu, ale skórka i owszem. Mięso będzie cudnie soczyste, skórka bajecznie chrupiąca. Dowiedzcie się, jak dogodzić sobie kulinarnie pieczoną łopatką wieprzową według mojego sprawdzonego przepisu.


ŁOPATKA WIEPRZOWA PIECZONA

SKŁADNIKI

cała noga przednia mlecznego prosiaczka, o wadze około 1,5 kilograma[FMP]
sól morska gruboziarnista
masło albo smalec


ŁOPATKA WIEPRZOWA PIECZONA PRZEPIS

1. Zakup przednią nogę młodego prosiaczka razem z łopatką i skórą. Łatwo nie będzie, ale warto się postarać. Bez dobrego rzeźnika chyba jednak się nie obejdzie.

2. Mięso dokładnie umyj i jak najlepiej osusz ręcznikami papierowymi. Następne posyp je z obu stron solą morską gruboziarnistą. Soli powinno być dość sporo. Posolone mięso odłóż na bok na około godzinę czasu. Sól wyciągnie z mięsa nieco wody, dzięki czemu będzie ono jeszcze smaczniejsze.

Łopatka wieprzowa

3. Po wskazanym powyżej czasie usuń delikatnie wodę z mięsa stawiając je na chwilę pionowo. Nie musisz robić nic więcej. Raciczkę owiń folią aluminiową, aby się nie spaliła w trakcie pieczenia.

surowa łopatka wieprzowa leży na półmisku

4. Nasmaruj mięso od wewnętrznej strony miękkim masłem albo smalcem według uznania.

kawałki masła w palcach

5. Nastaw piekarnik na grzanie góra – dół i rozgrzej go do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na dnie piekarnika ustaw duże naczynie żaroodporne i wlej do niego 2 szklanki gorącej wody.

6. Włóż kratkę grillową na środek piekarnika i połóż na niej łopatkę wieprzową skórą do dołu. Piecz 1,5 godziny uzupełniając co około 30 minut płyn dolewając jej za każdym razem 1-2 szklanki gorącej wody.

Łopatka wieprzowa pieczona

7. Po wskazanym czasie wyjmij mięso, obróć je skórą do góry i nasmaruj miękkim masłem lub smalcem. Piecz łopatkę wieprzową kolejną godzinę ale podkręcając temperaturę do 190 stopni Celsjusza. Jak poprzednio uzupełniaj wodę w naczyniu żaroodpornym.

UWAGA: Co jakiś czas polewaj skórkę sosem wytwarzającym się w naczyniu żaroodpornym. To tłuszczyk wieprzowy wytapiający się z mięsa połączony z solą i masłem. To znakomite połączenie, które doda smaku całości.

na półmisku leży częściowo upieczony kawałek mięsa

8. Po upływie w sumie 2,5 godzin pieczenia wyjmij mięso z piekarnika i sprawdź stopień jego upieczenia. Jak to zrobić?

Łopatka wieprzowa pieczona

9. Wbij termometr cyfrowy w najgrubszą część mięsa. Idealna temperatura wewnątrz łopatki wieprzowej to około 92 stopni Celsjusza. Jak widzisz brakuje już niedużo. Co zatem zrobić? Ułożyć mięso skórą do dołu i piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie ponownie sprawdź temperaturę. Powinna być ok.

termometr wbity w mięso w piekarniku

10. Twoja łopatka wieprzowa pieczona jest już idealnie miękka pora zatem uczynić skórkę super chrupiącą. Ułóż kratkę grillową z mięsem dość wysoko w piekarniku, nastaw grzanie dół i grzałka od góry (lub grill) i podkręć temperaturę do 230 stopni Celsjusza. Po raz ostatni polej skórkę sosem z pieczenia. Piecz mięso kilka minut, aż skórka stanie się cudnie chrupiąca. Uważaj jednak, by jej nie przypalić.

Łopatka wieprzowa pieczona

11.Lopatka wieprzowa pieczona jest gotowa. Mięso jest idealnie miękkie i soczyste, a skórka bajecznie chrupiąca. Wyłóż mięso na kratce grillowej na zewnątrz i pozwól mu nieco odetchnąć po ponad trzech godzinach pieczenia. Z naczynia żaroodpornego zlej przepyszny sos, jaki powstał podczas pieczenia.[/FMP]

Łopatka wieprzowa pieczona

12. Chociaż pieczoną łopatkę przygotowałem według przepisu majorkańskiego to jak dla mnie najlepiej podać ją z ogórkami kiszonymi, musztardą i ciabattą. Oczywiście nie może braknąć pysznego sosu z pieczenia.

Łopatka wieprzowa pieczona


ŁOPATKA WIEPRZOWA PIECZONA PROPOZYCJA PODANIA

Odkrój kawałek soczystego mięsa wraz z chrupiącą skórką i polej jej sosem pieczeniowym. Nałóż na talerz nieco dobrej musztardy, a obok połóż ogórka kiszonego i kromkę świeżutkiej <<ciabatty>>. Jest dobrze, jest naprawdę dobrze.

swojskie jadło na stole


Warto upiec również łopatkę jagnięcą przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.