Liptauer to bardzo popularna w całej Austrii pasta twarogowa do smarowania pieczywa. Przyrządza się ją z bryndzy, a gdy ta nie jest dostępna z dość tłustego twarogu o zawartości tłuszczu 20 %. Dodatkami do liptauera są masło, kapary, anchois i szczypiorek. Liptauera przyprawia się mieloną słodką i ostrą papryką oraz kminkiem. Ta pyszna pasta twarogowa jest łatwa w przygotowaniu, ale zrobienie dobrego litauera o zrównoważonym smaku jest nie lada sztuką. Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach. Pasta smakuje najlepiej na kromce świeżutkiego, chrupiącego pieczywa.


LIPTAUER

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów owczej bryndzy lub twarogu o zawartości tłuszczu 20 %;
  • 80 – 100 gramów masła;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka kaparów;
  • kilka filecików anchois z oliwy;
  • 1-2 łyżeczki dobrej musztardy;
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki;
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki;
  • pół łyżeczki mielonego kminku;
  • szczypiorek;
  • sól, pieprz;

LIPTAUER PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

2. Masło o temperaturze pokojowej włóż do dużej miski i ucieraj dokładnie na bardzo gładką, puszystą masę (najlepiej do spienienia)

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

3. Istotą liptauera jest dokładne utarcie masła z serem, ale ja uważam, że należy pozostawić niewielką część sera w małych kawałkach. Dzięki temu liptauer pięknie prezentował się będzie na kanapce. W tym celu zachowaj około 20-30 gramów sera na potem. Do utartego masła wkrusz pozostały ser. Bardzo dokładnie wymieszaj masło z serem tak, aby powstała puszysta, gładka masa.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

4. Przesiekaj drobno kapary i fileciki anchois. Na początek zastosuj się do ilości podanych przeze mnie, aby nie przedobrzyć. Być może potem trzeba będzie tych charakterystycznych w smaku składników dodać.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

5. Do uzyskanej przed chwilą masy dodaj przesiekane kapary i anchois, 1 łyżeczkę musztardy, śmietanę, mieloną słodką i ostrą paprykę oraz mielony kminek. Można dodać również nieco drobno posiekanego szczypiorku i czerwoną papryczkę chilli. Wysoce wskazanym dodatkiem jest również bardzo drobno posiekana cebula, jednak znacznie zmniejsza ona trwałość pasty. Z tego względu używa się jej sporadycznie, lepiej po prostu cebulą lub dymką okrasić kanapkę z liptauerem. Całość lekko posól (anchois i bryndza są słone, więc bardzo uważaj z solą) i popieprz (uważaj, bo jest tu również ostra mielona papryka i świeża chilli).

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

6. Ponownie dokładnie wymieszaj wszystko na gładką pastę. Spróbuj. Ja dodałem jeszcze trochę anchois, kaparów i dymki, bo lubię wyraźny smak liptauera.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

7. Na koniec dodałem jeszcze nieco chilli, bo liptauer jednak winien być choć lekko pikantny. Również w tym momencie wkrusz zachowane 20-30 gramów sera. Wymieszaj wszystko.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

8. Liptauer powinien mieć piękny kolor od mielonej papryki (ta musi być najwyższej jakości, najlepiej węgierska, świeżo otwarta). Jeżeli do pasty dodasz mielonego kminku ten kolor będzie nieco „przydymiony”. Jeżeli chcesz mieć piękny kolor, a ziarna kminku nie przeszkadzają Ci w jedzeniu użyj właśnie ich zamiast kminku mielonego.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA


LIPTAUER AUSTRIACKA PASTA TWAROGOWA

Pastę przełóż do miski i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby składniki „przegryzły się”. Podawaj ze świeżym pieczywem i szczypiorkiem do posypania. Uwaga: aby liptauer smakował idealnie należy wyjąć go minimum 30 minut przed jego konsumpcją.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

Zjedz także PASTĘ z ŁOSOSIA wędzonego przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *