Obejrzano: 96
0 0
Czas czytania:2 Minuty, 2 Sekundy

Linguine z krewetkami to danie, które spełnia wszelkie oczekiwania i śmiało może konkurować z daniami, które kocha się na całym świecie. Jest w nim bowiem uwielbiana wszędzie i przez wszystkich pasta (makaron). Jest pyszny sos zbudowany m.in. na pomidorach. No i są przede wszystkim krewetki, które szczególnie w Polsce są wciąż synonimem królewskiego jedzenia. Gwarantuję, że to danie spowoduje zadowolenie u wszystkich, którzy je spróbują. Kto był w Grecji na wakacjach i jadł garidomakaronada, ten wie o czym mówię.


LINGUINE Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI

200 gramów makaronu linguine
10 surowych sporych krewetek[FMP]
150 ml pasaty pomidorowej
400 ml wywaru rybnego, drobiowego lub jarzynowego
1 nieduża czerwona cebula
1 mala marchewka
łyżka zimnego masła
ouzo
anyż suszony
suszone płatki chilli
ser feta
nać anyżu
sól


LINGUINE Z KREWETKAMI PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Linguine z krewetkami garidomakaronada

2. Z krewetek oderwij głowy i usuń pancerze pozostawiając ogon w skorupkach.

obieranie krewetek ze skorupek

3. Natnij każdą krewetkę na grzebiecie, a następnie usuń przewód pokarmowy.

usuwanie przewodu pokarmowego z krewetki

4. Cebulę obierz i pokrój w grube kawałki, a następnie pokrój marchewkę w plasterki.

pokrojone cebula i marchewka

5. Na patelni lub w rondelku rozgrzej oliwę i wrzuć głowy i pancerzyki krewetek. Smaż chwilę, a następnie dodaj pokrojone cebulę i marchewkę.

przyrządzanie wywaru z owoców morza

6. Smaż chwilę dodając łyżeczkę suszonego anyżu, a następnie wlej na patelnię około 400 ml wywaru rybnego.

wlewanie wywaru drobiowego na patelnię

7. Jeżeli nie dysponujesz wywarem rybnym zastąp go jarzynowym albo nawet drobiowym. Nie ma problemu. Ilość wywaru trzeba wyważyć. Powinno go być na tyle tuż, aby po odparowaniu pozostała wystarczająca ilość sosu. Jeżeli jednak dodasz mnóstwo wywaru Twój sos wyjdzie mało esencjonalny. Teraz wlej na patelnię przecier pomidorowy.

Linguine z krewetkami garidomakaronada

8. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i duś na bardzo wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie przetrzyj uzyskany wywar przez sitko.

przecedzanie wywaru z owoców morza

9. W dużym garnku nastaw makaron do gotowania. Trzymaj jak skarb uzyskany przed chwilą sos. Smakuje wyśmienicie, prawda. Już teraz wiesz, że Twoje linguine z krewetkami będzie fenomenalne.

gotowanie makaronu

10. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć krewetki. Lekko je posól. Smaż 1 minutę, po czym wrzuć suszone płatki chilli. Smaż kolejną minutę. Na koniec wlej 20 ml ouzo. Albo więcej, jeśli chcesz.

podlewanie krewetek ouzo

11. Wlej na patelnię jakże cenny pomidorowy wywar z krewetek.

Linguine z krewetkami garidomakaronada

12. Makaron odcedź i wrzuć na patelnię z sosem i krewetkami, a następnie dodaj zimne masło. Zamieszaj, by rozpuściło i pięknie zagęściło sos.

Linguine z krewetkami garidomakaronada[/FMP]


LINGUINE Z KREWETKAMI SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu posypane kawałkami sera feta oraz natką anyżu (jeśli masz) lub świeżym koperkiem.

Linguine z krewetkami garidomakaronada


Przygotuj pyszne SAGANAKI z krewetkami przepis <<TUTAJ>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.