Leczo węgierskie, takie prawdziwe, może być szokiem dla wszystkich tych, którzy lubują się w profanowaniu dań klasycznych. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Wbrew pozorom nie jest to zadanie niewykonalne; jeżeli dobrze poszukacie znajdziecie bez problemu. A jak już znajdziecie to zróbcie leczo według mojego przepisu. Otrzymacie danie o mocnym smaku papryki, z lekko wyczuwalnym smakiem słoniny. Danie o pięknym, głębokim kolorze czerwonej papryki. W stosunku do oryginału moje leczo węgierskie jest bardziej płynne, ale zapewniam, że równie dobre, albo nawet lepsze.


LECZO WĘGIERSKIE

SKŁADNIKI:

  • 5-7 sztuk białej, podłużnej papryki;
  • 50 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy);
  • 4 pomidory;
  • mała słodka, czerwona papryka;
  • 1 mała, ostra papryka;
  • duża cebula;
  • 150 gramów kiełbasy (np. dobra parówkowa lub typu podwawelskiej, czy śląskiej);
  • słodka, mielona papryka;
  • smalec wieprzowy z mangalicy;
  • sól, pieprz;

LECZO WĘGIERSKIE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Z podanych ilości zrobisz leczo węgierskie dla mniej więcej 4 osób.

Leczo węgierskie składniki

2. Kiełbasę, słoninę, cebulę oraz papryki pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i również pokrój w kosteczkę.

obrane ze skórek pomidory

3. Słoninę wrzuć na patelnię i smaż na średnim ogniu, aż wytopi się z niej tłuszcz (nie przyrumieniaj za mocno).

na patelni smaży się pokrojona w drobną kostkę wędzona słonina

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu do wszystkich przepisów.

Sprawdź
Kup terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

12. Do ostatecznego przyprawienia leczo zamiast soli, „veget” i innych tego typu cudów użyj najlepiej oryginalnej pasty węgierskiej (bez problemu do kupienia w sklepach, najczęściej w formie tubek lub słoików). Są one robione zwykle z wściekle ostrych papryk i są dość słone. Doskonale podkreślają smak węgierskich potraw takich, jak leczo czy zupa gulaszowa.

ostra węgierska pasta paprykowa


LECZO WĘGIERSKIE

Podawaj z kromką białego, pszennego pieczywa przyprawione łyżeczką (lub więcej – według smaku) ostrej pasty paprykowej. Cóż więcej do szczęścia potrzeba? No może kieliszka palinki po posiłku.

Leczo węgierskie przepis oryginalny

Przygotuj prawdziwy GULASZ WĘGIERSKI według przepisu <<TUTAJ>>.


3 thoughts on “LECZO WĘGIERSKIE przepis oryginalny”

  1. Widocznie koleżanka Ola gustuje w potrawach słoikowych. Przepis spoko, ja tam wole wersję bardziej gestą. Mangalica daje potrawie takie „coś” czego inna wieprzowina nie odda. Nie dodaję też osterej papryki, kiedyś dodawałem czereśniową ostrą ale pyły domowe protesty:-). W całym wywodzie Oli najbardziej wstrząsneło mną po słowach – zamiast pomidorów uzyj przecieru pomidorowego. To idźmy dalej – zamiast papryki dajmy fasolę i będzie po bretońsku jak znalazł. Co do soli to już nie ma sił tłumaczyć.

  2. dawno się tak nie uśmiałem 😀 zwykle takie komentarze lądują w koszu, ale ten postanowiłem Wam pozostawić do poczytania. Oto znawczyni kuchni węgierskiej deprecjonuje oryginalną, węgierską kiełbasę do leczo oraz użycie słodkiej mielonej papryki do dań węgierskich. Olu, cukinię i pieczarki dodajesz do leczo? Przejdź na zupki chińskie 😀

  3. Taka kielbasa jak w przepisie to nieporozumienie . Kelbase trzeba znalezc normalną czyli uczciwą w ktorej jest mieso i nic wiecej. Papryka w proszku nastepne nieporozumienie

    smalec nie musi byc z mangalicy ,słonina tez nie (choc jak ktos znajdzie to dobrze ) Pieprzu nie dodawac skoro jest juz papryka chilli (swieza lub marynowana firmy (wykreślono) bo tylko ona marynuje ją ze swiezej ) zamiast pomorodow mozna uzyc przecieru pomodorowego (nie koncentratu) takiego ktory nie jest kwasny .
    Ponadto uzyjcie soli naturalnej np Klodawskiej lub Himalajskiej bo ma lepszy smak i przy okazji jest tez zdrowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *