Leczo węgierskie, takie prawdziwe, może być szokiem dla wszystkich tych, którzy lubują się w profanowaniu dań klasycznych. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Wbrew pozorom nie jest to zadanie niewykonalne; jeżeli dobrze poszukacie znajdziecie bez problemu. A jak już znajdziecie to zróbcie leczo według mojego przepisu. Otrzymacie danie o mocnym smaku papryki, z lekko wyczuwalnym smakiem słoniny. Danie o pięknym, głębokim kolorze czerwonej papryki. W stosunku do oryginału moje leczo węgierskie jest bardziej płynne, ale zapewniam, że równie dobre, albo nawet lepsze.


LECZO WĘGIERSKIE SKŁADNIKI

5-7 sztuk białej, podłużnej papryki;
50 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy);

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


LECZO WĘGIERSKIE

Podawaj z kromką białego, pszennego pieczywa przyprawione łyżeczką (lub więcej – według smaku) ostrej pasty paprykowej. Cóż więcej do szczęścia potrzeba? No może kieliszka palinki po posiłku.

Leczo węgierskie przepis oryginalny

Przygotuj prawdziwy GULASZ WĘGIERSKI według przepisu <<TUTAJ>>.


3 thoughts on “LECZO WĘGIERSKIE przepis oryginalny”

  1. Widocznie koleżanka Ola gustuje w potrawach słoikowych. Przepis spoko, ja tam wole wersję bardziej gestą. Mangalica daje potrawie takie „coś” czego inna wieprzowina nie odda. Nie dodaję też osterej papryki, kiedyś dodawałem czereśniową ostrą ale pyły domowe protesty:-). W całym wywodzie Oli najbardziej wstrząsneło mną po słowach – zamiast pomidorów uzyj przecieru pomidorowego. To idźmy dalej – zamiast papryki dajmy fasolę i będzie po bretońsku jak znalazł. Co do soli to już nie ma sił tłumaczyć.

  2. dawno się tak nie uśmiałem 😀 zwykle takie komentarze lądują w koszu, ale ten postanowiłem Wam pozostawić do poczytania. Oto znawczyni kuchni węgierskiej deprecjonuje oryginalną, węgierską kiełbasę do leczo oraz użycie słodkiej mielonej papryki do dań węgierskich. Olu, cukinię i pieczarki dodajesz do leczo? Przejdź na zupki chińskie 😀

  3. Taka kielbasa jak w przepisie to nieporozumienie . Kelbase trzeba znalezc normalną czyli uczciwą w ktorej jest mieso i nic wiecej. Papryka w proszku nastepne nieporozumienie

    smalec nie musi byc z mangalicy ,słonina tez nie (choc jak ktos znajdzie to dobrze ) Pieprzu nie dodawac skoro jest juz papryka chilli (swieza lub marynowana firmy (wykreślono) bo tylko ona marynuje ją ze swiezej ) zamiast pomorodow mozna uzyc przecieru pomodorowego (nie koncentratu) takiego ktory nie jest kwasny .
    Ponadto uzyjcie soli naturalnej np Klodawskiej lub Himalajskiej bo ma lepszy smak i przy okazji jest tez zdrowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *