Lazania z mięsem mielonym bez dodatku beszamelu

Lazania to płaty makaronu z mięsem mielonym duszonym w pomidorach z suszonymi przyprawami, a następnie zapiekana z serem w środku i na wierzchu.

Lazania z mięsem mielonym według poniższego przepisu pełna jest aromatów i smaków, bowiem mój sos to esencja przypraw. Jeśli na co dzień używasz jedynie soli i pieprzu to ten sos będzie dla Ciebie zbyt intensywny. Jeżeli jednak uwielbiasz takie przyprawy jak oregano, zioła prowansalskie czy czosnek będziesz zachwycony. Do tej wersji lazanii nie dodałem beszamelu ponieważ chciałem, aby smak sosu był jeszcze lepiej wyczuwalny. I tak jest w istocie. Jest naprawdę pysznie.

Składniki

opakowanie makaronu lasagne
500 gramów szynki wieprzowej
1 opakowanie przyprawy do kuchni włoskiej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
6-8 ząbków czosnku
5 łyżeczek suszonego oregano
5 łyżeczek suszonych ziół prowansalskich
3 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
ostra, mielona papryka (do smaku)
kawałek żółtego ser typu Gouda
kawałek sera pecorino
sól, pieprz

Lazania z mięsem mielonym przepis

Mięso zmiel w maszynce. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć zmielone uprzednio mięso. Smaż je na średnim ogniu, aby lekko zbrązowiało (około 10 minut).

Podczas gdy mięso się smaży do garnka wlej mniej więcej pół litra gorącej wody. Dodaj suszone zioła prowansalskie, oregano i bazylię. Do garnka dodaj także koncentrat pomidorowy. Nie za wiele, dwie płaskie łyżeczki wystarczą. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i włóż do garnka. Następnie dodaj do sosu mieloną ostrą i słodką paprykę. Nadadzą one sosowi nie tylko pięknego koloru, ale przede wszystkim jeszcze lepszego smaku.

Sos posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wrzuć do niego przesmażone mięso. Na koniec dodaj pół opakowania przyprawy do kuchni włoskiej jednej z wiodących przyprawowych firm. Następnie dolej do sosu wody, aby uzyskać żądaną gęstość sosu (tylko w razie potrzeby). Zmniejsz ogień pod garnkiem, przykryj go pokrywką i gotuj sos na wolnym ogniu 30 minut.

W dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, a następnie wrzuć płaty makaronu lasagne. Gotuj na dość mocnym ogniu około 7 minut uważając, aby makaron się nie posklejał. Podgotowany makaron wyjmij z garnka i przelej go szybko zimną wodą. Odsącz na ściereczce kuchennej.

Porada-> w klasycznej lasagne bolognese używa się beszamelu, dzięki czemu nie ma potrzeby podgotowywania płatów makaronu. Jeżeli jednak rezygnujesz z beszamelu makaron trzeba podgotować.

Zetrzyj sery. Tradycyjny żółty ser w typie Goudy lub Edamu będzie ok, ale warto dodać również nieco sera dojrzewającego, który wzmocni smak dania. Takim serem może być owczy pecorino albo parmezan.

Wysmaruj żaroodporne naczynie oliwą, a następnie na dnie rozsmaruj niedużą ilośc sosu, mniej więcej jedną łyżkę. Na sosie rozłóż jedną warstwę płatów podgotowanego makaronu. Płaty mogą na siebie zachodzić, ważne aby pokryły w całości dno. Na makaron nałóż połowę pysznego sosu z mięsem mielonym, a następnie rozłóż mniej niż połowę startych serów. Teraz rozłóż  kolejne płaty lazanii, a na nich rozprowadź drugą połowę sosu, pozostaw jednak w garnku około dwóch łyżek sosu.

Na sos nałóż prawie cały pozostały ser, trochę zachowaj. Przykryj ostatnią warstwą płatów makaronu, a na niej rozsmaruj pozostały w garnku sos. Na koniec posyp wierzch resztą starych serów.

Lazania z mięsem mielonym sposób podania

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. Sery w tym czasie powinny pięknie się roztopić, a brzegi makaronu zrumienić i stać się chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika lazania z mięsem mielonym powinna 5-10 minut odpocząć, aby po jej przekrojeniu nie rozeszła się. To smakuje naprawdę rewelacyjnie.


Wypróbuj przepis na karkówka z grilla, będziesz zachwycony.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *