Curry z kalafiora jest prostym, łatwym i szybkim daniem. Jeżeli dysponujesz odpowiednim arsenałem przypraw stosowanych w kuchni indyjskiej (tych ogólnodostępnych) przyrządzenie tego dania będzie prawdziwą przyjemnością. Feeria kolorów i aromatów w Twojej kuchni wyostrzy Ci apetyt w mgnieniu oka. I tak, jak w przypadku prawie wszystkich dań azjatyckich najwięcej czasu zajmie Ci przygotowanie składników. Samo gotowanie to po prostu bajka. Smak niepowtarzalny.


CURRY Z KALAFIORA

SKŁADNIKI:

  • 200 ml mleczka kokosowego;
  • 300 ml domowego wywaru jarzynowego;
  • 1 mały kalafior;
  • 2- 3 małe ziemniaki;
  • garść zielonej fasolki szparagowej;
  • 1 duży dojrzały pomidor;
  • kolendra w ziarnach;
  • kmin rzymski w ziarnach;
  • mielona kurkuma;
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne;
  • laska cynamonu;
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru;
  • czerwona papryczka chilli;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1 duża szalotka lub cebula;
  • liście świeżej kolendry;
  • limonka lub cytryna;
  • sól, pieprz;

CURRY Z KALAFIORA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Curry z kalafiora składniki

2. Pamiętaj, aby Twoje przyprawy były jak najświeższe. Jeżeli ostatni raz kolendry, kminu czy kurkumy używałeś rok temu i znalazłeś właśnie resztę opakowań to nie żałuj tych kilku złotych i kup nowe, świeże. Nie pożałujesz.

przyprawy indyjskie

3. Fasolkę pozbaw włóknistych końców i pokrój na kawałki. Ziemniaki pokrój w sporą kostkę, a pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Pokrój go na kawałki. Szalotkę lub cebulę obierz i pokrój w piórka.

pokrojone warzywa oraz przyprawy

4. Podgrzej małą patelnię, a następnie wrzuć na nią ziarna kolendry i kminu rzymskiego – po 1 kopiatej łyżeczce. Praż około 1 minuty na niezbyt mocnym ogniu, aż w powietrzu uniesie się ich zapach. Uważaj, aby przypraw nie przypalić. Następnie przyprawy usuń z patelni, włóż do moździerza i pozostaw na chwilę, aby nieco przestygły.

prażenie suchych przypraw na patelni

5. Na tę samą patelnię wlej trochę oleju i wrzuć cebulę. Lekko ją zeszklij.

na patelni smaży się posiekana cebula

6. Do zeszklonej cebuli dodaj uprażone wcześniej i zmiażdżone w moździerzu przyprawy oraz posiekany czosnek, chilli, kurkumę, cynamon oraz starty imbir.

smażenie pokrojonej cebuli z przyprawami

7. Wymieszaj i smaż całość około 1 minuty. W Twojej kuchni powinno już wspaniale pachnieć.

smażona cebula z przyprawami

8. W garnku umieść różyczki kalafiora, ziemniaki, pomidora, fasolkę szparagową. Wlej 200 ml mleczka kokosowego oraz 300 ml domowego <<wywaru jarzynowego>>. Dodaj przesmażone na patelni przyprawy z cebulą.

Curry z kalafiora

9. Zamieszaj Twoje curry z kalafiora, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką.

Curry z kalafiora

10. Gotuj curry z kalafiora na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą „al dente”, Dopraw solą i pieprzem.

Curry z kalafiora


CURRY Z KALAFIORA

Podawaj skropione sokiem z limonki lub cytryny oraz ozdobione świeżymi listkami kolendry. Mile widziany chleb naan jako dodatek.

Curry z kalafiora


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *