Lasagne ze szpinakiem i fetą to danie które udowadnia, że bezmięsny posiłek może smakować wybornie. I nie ma tu znaczenia, czy jesteś wegetarianinem, czy mięsożercą. Zaręczam, że moja lasagne smakować będzie wszystkim. Co prawda nie ma w niej beszamelu, ale nie jest to włoska wersja, więc problem żaden. Jest za to mnóstwo zielska, które uwielbiam. Oprócz szpinaku ważnym składnikiem farszu jest również świeża mięta i koperek. Dobra feta uzupełnia całość. I właśnie ten farsz decyduje, że mojemu daniu bliżej jest do kuchni greckiej, aniżeli włoskiej. Dla prawdziwego smakosza nie powinno to jednak mieć znaczenia. Bo smak jest rewelacyjny, a ten jest przecież najważniejszy.


LASAGNE ZE SZPINAKIEM I FETĄ

SKŁADNIKI:

  • pół opakowania makaronu lasagne;
  • 100 gramów sera feta;
  • 300 gramów mrożonego szpinaku;
  • dymka;
  • spory pęczek koperku;
  • pęczek świeżej mięty;
  • natka pietruszki;
  • 1 wiejskie jajko;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • parmezan;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I FETĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Lasagne ze szpinakiem i fetą

2. Dymkę posiekaj drobno. Do małego rondelka wrzuć łyżkę masła, a następnie przesmaż krótko na nim posiekaną dymkę.

smażenie dymki na maśle

3. Na przesmażoną dymkę wrzuć mrożony szpinak. Oczywiście możesz go zastąpić świeżym, jeżeli masz taką możliwość. W tym drugim przypadku będziesz potrzebować pewnie z 500 gramów (albo i więcej) świeżego szpinaku.

mrożony szpinak w garnku

4. Duś szpinak kilka minut, aż się rozmrozi i odparuje z niego woda. Następnie dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Gotowy szpinak odstaw na bok do przestygnięcia.

doprawiony szpinak w garnku

5. W dużym garnku zagrzej wodę. Posól ją, a następnie wrzuć płaty makaronu. Gotuj na mocnym ogniu około 7 minut uważając, aby makaron się nie posklejał.

UWAGA: W klasycznej lasagne używa się beszamelu, dzięki czemu nie ma potrzeby podgotowywania płatów makaronu. Jeżeli jednak rezygnujesz z beszamelu lepiej jest makaron podgotować.

gotowanie płatów lasagne

6. Podczas, gdy makaron się gotuje posiekaj świeży koperek.

siekany koperek

7. Świeża mięta nada daniu fantastycznej świeżości i pozwoli Ci uwierzyć, że warto miętę używać na co dzień. Zaufaj mi, będzie super.

świeża mięta

8. Podgotowany makaron wyjmij z garnka i przelej szybko zimną wodą. Następnie odsącz na ręcznikach papierowych.

podgotowany makaron lasagne

9. Posiekane zioła (wraz z natką pietruszki) dodaj do przestudzonego szpinaku.

siekane zioła

10. Do ziół wkrusz fetę, a następnie wymieszaj całość.

feta z ziołami

11. Na koniec wbij do farszu jajko i dodaj świeżo zmielony pieprz. Z soli raczej zrezygnuj bowiem zarówno feta, jak i parmezan są wystarczająco słone. Całość wymieszaj.

farsz do lasagne ze szpinakiem

12. Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą lub masłem. Podane ilości idealnie współgrają z naczyniem o wymiarach 18×20 cm.

Lasagne ze szpinakiem i fetą

13. Na dnie naczynia rozłóż dwa plastry makaronu. Na makaron nałóż połowę farszu, a następnie zetrzyj na farsz parmezan.

Lasagne ze szpinakiem i fetą

14. Ułóż drugą warstwę makaronu, a na niej drugą połowę farszu. Posyp całość ponownie starty parmezanem i ułóż ostatnią warstwę makaronu.

Lasagne ze szpinakiem i fetą

15. Na koniec całość posyp obficie startym parmezanem. Owiń całość folią aluminiową i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut.

Lasagne ze szpinakiem i fetą


LASAGNE ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Po upieczeniu wyjmij lasagne z piekarnika i pozostaw na kilka minut na wierzchu. Następnie pokrój na kawałki i zajadaj ze smakiem.

Lasagne ze szpinakiem i fetą

16. Prawda, że mięta robi różnicę? No i te chrupiące brzegi lasagne…

Lasagne ze szpinakiem i fetą

Przygotuj także KASZĘ ze SZPINAKIEM przepis <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “LASAGNE ze SZPINAKIEM i fetą”

  1. koniecznie wypróbuj, bo smakuje świetnie. bądź jednak rozważna przy ilości dodawanych ziół. zarówno koperek, jak i mięta są dość intensywne w smaku, więc reguluj ich ilość w farszu zależnie od Twoich upodobań kulinarnych 😉

  2. Muszę spróbować po Świętach, bo to zdecydowanie moje smaki. Szpinak jem zazwyczaj jedynie z czosnkiem i śmietaną, czasem z fetą lub niebieskim serem pleśniowym. Dodatek mięty i koperku to dla mnie zupełna nowość 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *