Kurczak z piekarnika na gęsto to bardzo łatwe, zdrowe i niezwykle kolorowe danie. Jadam je z przyjemnością, bo dostarcza mi wiele radości zwłaszcza zimą, kiedy szarości za oknem powodują depresję u wielu z nas. Szczególnie ciekawie komponuje się do kurczaka ciecierzyca na gęsto, ale nie przerażajcie się. W tym wypadku „na gęsto” dodaje tylko smaku temu warzywu. Kurczaka doprawiłem swoją ulubioną mieszanką przypraw z anyżem, na ostro. Ty użyj swojej ulubionej. Całe danie jest bardzo zrównoważone i delikatne. Zdecydowanie to danie dla każdego, ale kto preferuje ryby znajdzie podobny przepis na mojej stronie z użyciem fileta z łososia.


KURCZAK Z PIEKARNIKA

SKŁADNIKI

pierś kurczaka o wadze około 300 gramów;
Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;[FMP]
po 1 sztuce małej zielonej, czerwonej i żółtej papryki;
puszka ciecierzycy;
kilka filecików z sardeli (anchois);
suszony tymianek;
cytryna;
skrobia ziemniaczana;
pół szklanki bulionu drobiowego;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kurczak z piekarnika z ciecierzycą składniki

2. Papryki przekrój na cztery części każdą, pozbaw gniazd nasiennych, umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i przełóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać danie. Tam skrop je oliwą i dokładnie wymieszaj, aby każda część oblepiła się oliwą.

polewanie pokrojonych warzyw oliwą

3. Mięso umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i posyp dość obficie swoją ulubioną przyprawą. Jeżeli przyprawa nie zawiera soli posyp mięso również solą.

doprawianie piersi z kurczaka

4. Ułóż kurczaka w naczyniu pomiędzy paprykami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut.

Kurczak z piekarnika z ciecierzycą

5. Gdy kurczak i papryka się pieką przygotuj ciecierzycę na gęsto. W tym celu odcedź ją z puszki i odstaw na bok. Kilka filecików z sardeli drobno posiekaj, obierz i pokrój drobno czosnek.

przyrządzanie ciecierzycy na gęsto

6. Na małej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć sardele oraz czosnek. Smaż krótką chwilkę na niezbyt mocnym ogniu.

przyrządzanie ciecierzycy na gęsto

7. Wlej na patelnię odrobinę bulionu drobiowego i dosłownie pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Zamieszaj – sos na patelni powinien lekko zgęstnieć.

przyrządzanie ciecierzycy na gęsto

8. Dodaj nieco soli, suszonego tymianku i wciśnij sok z połowy cytryny. Duś na wolnym ogniu około 1-2 minut, aż nieco zgęstnieje.

przyrządzanie ciecierzycy na gęsto

9. Sprawdź, czy pierś z kurczaka jest już upieczona. W przypadku piersi z kurczaka używam termometru, który wbijam z najgrubszą część kawałka mięsa. Dzięki temu pierś z kurczaka upiecze się zawsze idealnie, będzie soczysta, jak należy. Drób winien mieć w najgrubszym miejscu 100 stopni, więc jak na zdjęciu widzisz mój potrzebuje jeszcze około 5 minut pieczenia.

UWAGA: Termometr to dobry sposób na sprawdzenie stopnia upieczenia mięsa. Dzięki niemu Twoja pierś z kurczaka pozostanie soczysta.

kurczak z piekarnika z ciecierzycą

10. Do zgęstniałego sosu na patelni wrzuć ciecierzycę i duś jeszcze około 1-2 minut, aż jej ziarna oblepią się gęstym, aromatycznym sosem.

ciecierzyca na gęsto [/FMP]

11. Upieczonego kurczaka wyjmij i pokrój w plastry. Idealnie upieczone mięso jest soczyste i wspaniałe w smaku – pierś z kurczaka może być wyborna.

pokrojona w plastry upieczona pierś z kurczaka


KURCZAK Z PIEKARNIKA

Podawaj z upieczoną wraz z nim papryką. Całość możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny.

kurczak z piekarnika z ciecierzycą


ŁOSOŚ z piekarnika? O tak, koniecznie przepis <<TUTAJ>>.