Obejrzano: 807
10 0
Czas czytania:1 Minuty, 41 Sekundy

Kurczak z piekarnika to temat rzeka i gwarancja rewelacyjnego posiłku. Możliwość alternatywnych wersji tegoż są nieograniczone, zatem i ja dorzucam kamyczek do ogródka. Otóż do mojego kurczaka z piekarnika dodaję bakłażana i ziemniaki. I coś jeszcze. Gwarantuję Wam, że będziecie zachwyceni. Prostotą i łatwością wykonania, a na koniec smakiem. Jedynym kłopotem będzie ostatnie 30 minut pieczenia, kiedy zapachy dobywające się z piekarnika dręczyć będą Was niemiłosiernie.


KURCZAK Z PIEKARNIKA Z BAKŁAŻANEM PRZEPIS

SKŁADNIKI

duże udko z wiejskiego kurczaka podzielone na dwie części[FMP]
4 surowe kiełbaski wiejskie
2 duże podłużne ziemniaki
1-2 bakłażany
główka czosnku
papryka wędzona mielona
mielona papryka słodka
oliwa
sól, pieprz


KURCZAK Z PIEKARNIKA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

kurczak z piekarnika składniki

2. Kurczaka posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, mieloną wędzoną słodką papryką i skrop oliwą. Następnie dokładnie wmasuj marynatę w kurczaka.

na talerzu leżą kawałki kurczaka

3. Ziemniaki obierz, a następnie pokrój je na średniej wielkości kawałki. W podobny sposób pokrój bakłażany.

pokrojony w grube kawałki bakłażan na desce kuchennej

4. Pokrojone warzywa obtocz w marynacie po mięsie, a następnie dość obficie posól, posyp świeżo grubo zmielonym pieprzem i polej oliwą z oliwek. Całość dobrze wymieszaj rękami.

w naczyniu znajdują się kawałki ziemniaków i bakłażanów

5. Rozłóż w naczyniu pomiędzy warzywami kawałki marynowanego kurczaka, a następnie rozłóż surowe kiełbaski. Na koniec włóż do naczynia przekrojoną na połowę główkę czosnku.

kurczak z piekarnika

6. Wlej do naczynia szklankę gorącej wody, a następnie przykryj szczelnie naczynie folią aluminiową.

kurczak z piekarnika

7. Piecz w piekarniku 90 minut w 200 stopniach (góra – dół). Nie dotykaj, nie ruszaj, leż na kanapie i nic nie rób. Jak będzie gotowe to zacznie pachnieć w całym domu. Nawet jeśli zaśniesz na kanapie to ten zapach Cię obudzi. Nie przegapisz, spokojnie.

blank

8. Po upływie wskazanego czasu zdejmij folię aluminiową i dopiekaj całość jeszcze 15 minut do miękkości składników i zarumienienia się ich.

kurczak z piekarnika[/FMP]


KURCZAK Z PIEKARNIKA Z BAKŁAŻANEM SPOSÓB PODANIA

Podawaj z piklami lub ogórkami kiszonymi. Całość polej powstałym w czasie pieczenia sosem. Zarówno upieczone ziemniaki, jak i bakłażany łatwo ugnieciesz widelcem, a powstałe puree zatopisz w aromatycznym sosie. Do tego soczysty kurczak oraz kiełbaski uzupełnią całość.

kurczak z piekarnika


Poznaj rewelacyjny <<Przepis na bakłażan z piekarnika z tuńczykiem>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.