Kurczak z fasolą to proste połączenie drobiu z warzywami. A jak to w kuchni bywa to właśnie te najprostsze połączenia dają najlepszy efekt. Dokładnie tak jest i w tym daniu. Dobrej jakości kurczak, zielona fasolka szparagowa i starty pomidor oraz przyprawy dają finalnie wyborny efekt. Sposób przyrządzenia tego dania jest typowy dla kuchni kreteńskiej. Kuchni zdrowej, bogatej w warzywa i świetną oliwę z oliwek. Nie żałujcie zatem tej ostatniej, bo jest ona prawdziwym nośnikiem smaku nie tylko w tym daniu. To również znakomita przyprawa i zdrowa baza każdego dania na Krecie.


KURCZAK Z FASOLĄ

SKŁADNIKI

1,3 kilograma kurczaka z kością
250 gramów zielonej fasolki szparagowej[FMP]
2-3 pomidory
2 średnie ziemniaki
1 średnia cukinia
dymka
mielona słodka papryka
suszone oregano
natka pietruszki
koperek
sól, pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kurczak z fasolą duszony po kreteńsku składniki

2. Kurczaka pozbaw skóry, posól, posyp pieprzem i smaż na oliwie z każdej strony na rumiano.

na patelni smażą się kawałki kurczaka z kością

3. Posiekaj drobno dymkę i wrzuć na patelnię do przesmażonego kurczaka. Zamieszaj i smaż kolejną minutę.

na patelni smażą się kawałki kurczaka z kością

4. Podlej kurczaka szklanką gorącej wody, dodaj szczyptę soli, przykryj patelnię pokrywką i duś kurczaka 30 minut na wolnym ogniu.

na patelni dusi się kurczak

5. Ziemniaki obierz, pokrój w nieduże kawałki. Cukinię pokrój w grubsze kawałki, zioła posiekaj. Z fasolki odetnij końcówki, a pomidory zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Kurczak z fasolą duszony po kreteńsku

6. Na małej patelni na oliwie obsmaż pokrojone ziemniaki, cukinię i fasolkę szparagową.

na patelni smażą się pokrojone warzywa

7. Dopraw warzywa solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz sporą ilością suszonego oregano.

Kurczak z fasolą duszony po kreteńsku

8. Przesmażone warzywa przełóż na patelnię, na której dusi się kurczak. Delikatnie zamieszaj całość.

Kurczak z fasolą duszony po kreteńsku

9. Dodaj starte pomidory, przykryj patelnię pokrywką i duś na wolnym ogniu kilkanaście minut do miękkości mięsa i warzyw.

dodawanie startych pomidorów do warzyw na patelni

10. Gdy kurczak z fasolą duszony o kreteńsku jest miękki wyłącz gaz pod patelnią i wrzuć posiekane zioła. Jeżeli ma to być po kreteńsku to ziół musi być mnóstwo.

Kurczak z fasolą duszony po kreteńsku[/FMP]


KURCZAK Z FASOLĄ

Podawaj od razu z kromą chleba i szklaneczką czerwonego wina.

Kurczak z fasolą duszony po kreteńsku


Spróbuj pysznych JAJEK po SKANDYNAWSKU przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *