Kurczak w żółtym curry to bardzo efektowne danie. Feeria kolorów zachwyca na talerzu ale co więcej, danie smakuje wyśmienicie. O ile oczywiście są to Wasze smaki. Moje tak i to zdecydowanie, dlatego dzielę się przepisem. Do tego dania najlepiej jest użyć mięsa z wyluzowanych udek kurczaka. Jest ono soczyste i dzięki temu ma moim zdaniem lepszy smak od piersi kurczaka. Kurczak w żółtym curry to kwintesencja smaków Azji. Mleczko kokosowe czy przyprawa „chińskie pięć smaków” to składniki, które nadają specyficzny smak potrawom. Doskonały smak.


KURCZAK W ŻÓŁTYM CURRY

SKŁADNIKI

500 gramów mięsa z udek kurczaka
przyprawa „chińskie pięć smaków”
mały brokuł
250 gramów ryżu jaśminowego
łyżka żółtej pasty curry
cebula
puszka mleczka kokosowego
300 ml domowego bulionu drobiowego
2 czerwone papryczki chili
liście świeżej kolendry
sos rybny
mielona kurkuma
limonka lub cytryna


KURCZAK W ŻÓŁTYM CURRY PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kurczak w żółtym curry składniki

2. Kurczaka pozbaw zbędnego tłuszczu, umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Następnie lekko rozbij (tylko te kawałki, które są zbyt grube) i posyp obficie przyprawą „chińskie pięć smaków”.

kawałki kurczaka w przyprawach

3. Rozgrzej dość mocno patelnię, wlej olej (np. arachidowy) i smaż kurczaka kilka minut, aż się zrumieni. Kurczak powinien pozostać soczysty w środku, nie smaż go zbyt długo. Osusz usmażone mięso z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i trzymaj w garnku pod przykryciem, aby pozostało ciepłe.

smażenie kawałków kurczaka

4. Pokrój w piórka cebulę, a jedną z papryczek chili pozbaw pestek i drobno posiekaj.

posiekana cebula i czerwone chilli

5. Z brokuła przygotuj różyczki; dobrze, aby miały zbliżone rozmiary. Umyj je i pozostaw do odcieknięcia.

podzielony na różyczki brokuł

6. Na patelnię, na której smażył się kurczak wlej odrobinę oleju, podgrzej i wrzuć cebulę i chili. Smaż krótko na średnim ogniu.

smażenie cebuli i chili

7. Wrzuć na patelnię pastę curry, zamieszaj dokładnie wszystko i smaż około 30 sekund, aż uwolnią się aromaty.

smażenie cebuli chili i pasty curry

8. Wrzuć na patelnię opłukany pod bieżącą wodą ryż oraz wlej bulion drobiowy.

gotowanie ryżu w bulionie

9. Wlej również mleczko kokosowe i wsyp łyżeczkę mielonej kurkumy. Zamieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię folią aluminiową lub pokrywką i gotuj 10 minut. Jeżeli trzeba podlej po pewnym czasie ryż odrobiną gorącej wody lub bulionu drobiowego tak, aby nie przywarł i miał się w czym ugotować.

Kurczak w żółtym curry z brokułem

10. Dodaj do ryżu brokuły, wmieszaj je delikatnie do środka, ponownie przykryj patelnię. Gotuj całość kolejne 5 minut.

Kurczak w żółtym curry z brokułem

11. Wyłącz gaz pod patelnią, a do ryżu i brokułów dodaj usmażonego wcześniej kurczaka. Przykryj ponownie patelnię folią i odczekaj 5 minut, aż ryż uzyska właściwą konsystencję.

Kurczak w żółtym curry z brokułem


KURCZAK W ŻÓŁTYM CURRY SPOSÓB PODANIA

Podawaj przyozdobiony plasterkami czerwonego chilli i listkami świeżej kolendry. Dopraw do smaku sosem rybnym i limonką.

Kurczak w żółtym curry z brokułem


CURRY WARZYWNE też będzie smakować – przepis <<TUTAJ>>.


chleb bananowy Previous post CHLEB BANANOWY z cukinią i marchewką
fasolowa zupa na słoninie wędzonej Next post FASOLOWA ZUPA na słoninie wędzonej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *