Kurczak w żółtym curry to bardzo efektowne danie. Feeria kolorów zachwyca na talerzu ale co więcej, danie smakuje wyśmienicie. O ile oczywiście są to Twoje smaki. Moje tak i to zdecydowanie, dlatego dzielę się przepisem. Do tego dania najlepiej jest użyć mięsa z wyluzowanych udek kurczaka. Jest ono soczyste i dzięki temu ma moim zdaniem lepszy smak od piersi kurczaka. Kurczak w żółtym curry to kwintesencja smaków Azji. Mleczko kokosowe czy przyprawa „chińskie pięć smaków” to składniki, które nadają specyficzny smak potrawom. Doskonały smak.
Składniki
500 gramów mięsa z udek kurczaka
przyprawa „chińskie pięć smaków”
mały brokuł
250 gramów ryżu jaśminowego
łyżka żółtej pasty curry
cebula
puszka mleczka kokosowego
300 ml domowego bulionu drobiowego
2 czerwone papryczki chili
liście świeżej kolendry
sos rybny
mielona kurkuma
limonka lub cytryna
Kurczak w żółtym curry przepis
Kurczaka pozbaw zbędnego tłuszczu, umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Następnie lekko rozbij (tylko te kawałki, które są zbyt grube) i posyp obficie przyprawą „chińskie pięć smaków” (dowiedz się co to jest przyprawa pięć smaków).
Rozgrzej dość mocno patelnię, wlej olej (np. arachidowy) i smaż kurczaka kilka minut, aż się zrumieni. Kurczak powinien pozostać soczysty w środku dlatego nie smaż go zbyt długo. Osusz usmażone mięso z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i trzymaj w garnku pod przykryciem, aby pozostało ciepłe.
Pokrój w piórka cebulę, a jedną z papryczek chili pozbaw pestek i drobno posiekaj. Na patelnię, na której smażył się kurczak wlej odrobinę oleju, podgrzej i wrzuć cebulę i chili. Smaż krótko na średnim ogniu.
Wrzuć na patelnię pastę curry, zamieszaj dokładnie wszystko i smaż około 30 sekund, aż uwolnią się aromaty. Wrzuć na patelnię opłukany pod bieżącą wodą ryż, a następnie wlej bulion drobiowy. Wlej również mleczko kokosowe i wsyp łyżeczkę mielonej kurkumy. Zamieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię folią aluminiową lub pokrywką i gotuj 10 minut. Jeżeli trzeba podlej po pewnym czasie ryż odrobiną gorącej wody lub bulionu drobiowego tak, aby nie przywarł i miał się w czym ugotować. Od czasu do czasu wstrząśnij patelnią.
Kurczak w żółtym curry sposób podania
Podczas, gdy ryż z dodatkami się gotuje przygotuj brokuła. Podziel go na różyczki; dobrze, aby miały zbliżone rozmiary ponieważ równo się ugotują. Umyj je i dodaj do ryżu, wmieszaj delikatnie do środka, ponownie przykryj patelnię. Gotuj całość kolejne 5 minut.
Wyłącz gaz pod patelnią, a do ryżu i brokułów dodaj usmażonego wcześniej kurczaka. Następnie przykryj ponownie patelnię folią i odczekaj 5 minut, aż ryż uzyska właściwą konsystencję. Danie podawaj przyozdobione plasterkami czerwonego chilli i listkami świeżej kolendry. Dopraw do smaku sosem rybnym i limonką.
Poznaj łatwy przepis na curry dla opornych.